Lund City

Teaterföreställning: Syndernas Lund

Följ med på en teatralisk rundvandring på Kulturen i Lund. Publiken reser med till den 7 september 1829 och blir vittnen till en spännande mordutredning. På Adelgatan utanför rektor Otto Lindfors hus möter vi akademinattvakten som precis hittat en student liggandes död på trappen. Vad var det som hände den natten? Hur gick rättegången till? Och vad blev konsekvenserna av ett sådant illdåd? Det och mycket mer får vi ta del av i föreställningen Syndernas Lund.

Teatergruppen Proppen tar med oss på en resa genom 1820-talets Lund, bland studenters liv och bildande i Kulturens vackra museum. Vår resa tar sin början inne på Kulturen, i skolträdgården bakom Vita huset. Vi möter studenter, professorer och lundabor som tar med publiken mellan scenerna.

Bland studentikosa upptåg och rättegångar finner vi studenten Blomdahl som blir väckt av knackningar på ytterdörren till sitt rum på studentkasernen, på hörnet av Adelgatan och Sankt Annegatan. Nyvaken och blodig blir han konfronterad av Johanna Östgren, som då och då tvättar för studenterna och kände igen tyget på den mördade studenten Andreas Emanuel Landéns kropp. Blomdahl uppger att hans dystra blodiga utstyrsel är resultatet av frekvent återkommande näsblod och påstår sig vara oskyldig.

Idag nästan 200 år senare vet vi fortfarande inte riktigt vad som hände den ödesdigra kvällen då Landén förlorade livet. Vi får ta del av olika narrativ när vi försöker förstå Blomdahls motiv.

Rättegången utfördes här i Lund av Universitets styrelse och domen blev avrättning. Det låg på universitetet att anordna avrättningen, ett uppdrag som vanligtvis inte tillhörde akademins gebit. Ur tragiska öden kom det ljusare tider och idag skuggas huset där det hände, Locus Peccatorum – Syndernas hus – av AF borgens höga stolta torn. En borg byggd av Akademiska Föreningen i syfte att upprätthålla sämja bland studenterna. Få mord har fått så långtgående konsekvenser som just mordet på Andreas Emanuel Landén.

Denna historia får vi ta del av i den dramatiserade rundvandringen på Kulturen i Lund. Föreställningen är 45–60 minuter lång. Samling på baksidan av Vita huset (entréhuset), där det finns en skylt som visar samlingsplatsen.

Om teatergruppen Proppen
Författad, producerad och regisserad av fil.kand i historia Pontus Weibull Moberger och Gentlemannapellejönsen Axel Willman. Skådespelare Hanna Wånge, Alice Ribbenvik, Agnes Garvell och Martin Persson.

Målgrupp
Vuxna, samt barn från 8 år i vuxen persons sällskap.

Förköp biljett

Begränsat antal biljetter, 45 platser/föreställning. Entré till museet ingår i biljettpriset! Biljettpriser: 0-150 kr.

Förköp av biljetter via webben kan göras fram till en timme före programstart. Om programmet inte är fullbokat kan biljetter därefter köpas i entrén på Kulturen i Lund.

Välj biljettyp och antal biljetter och klicka sedan på ”Lägg i varukorgen” så kommer du vidare till kassan. Du måste kunna visa upp giltigt medlemskort eller studentkort i entrén om du väljer en rabatterad vuxenbiljett. Kulturarvskortet gäller ej vid förköp till detta evenemang.

Observera att ångerrätten inte gäller för biljett till evenemang. Det innebär att vi inte har möjlighet att göra en återbetalning om du ångrar ditt köp eller inte har möjlighet att gå på det.

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.