Invigning av minnesskylt för Frank Heller – Sveriges främste äventyrsförfattare.
Frank Heller, författarpseudonym för Gunnar Serner, var en av Sveriges mest internationellt framstående äventyrsförfattare. Hans livsöde är lika fascinerande som hans litterära verk.
Invigning av minnesskylt lördag 29 mars klockan 14.00–14.30
Plats: Skylten finns på Klostergatan 7, på marken vid tidigare bankingången ”Kritiska Hörnet”.
Invigningstal av Mårthen Mirza, kulturchef och Frank Orton, hedersordförande och stiftare av Frank Heller-sällskapet.
Efter invigningen är du välkommen att ansluta till medarrangören Frank Heller-sällskapet som går vidare till närliggande lokal för att diskutera Serner/Heller över en fika eller ett glas vin (på egen bekostnad). Det bjuds säkerligen på någon anekdot. Varmt välkommen!
Gunnar Serner 1886–1947
Född 1886 i Lösen utanför Karlskrona och uppvuxen i Bosarp nära Eslöv, blev Gunnar Serner redan 1910 en av de yngsta doktorerna i litteratur vid Lunds universitet. Efter en ekonomisk skandal tvingades han lämna Sverige 1912, men fann snart sin försörjning genom författarskapet. Hans första böcker blev en omedelbar succé, och han kom att publicera över 50 verk, översatta till minst femton språk.
I mitten av 1940-talet beslöt Albert Bonniers förlag att på nytt ge ut ett urval av hans romaner och noveller i serien Frank Hellers bästa. Man kommenterade att serien “innehåller det yppersta som kan bjudas av god underhållning och ger läsaren i rikt mått spännande, rolig och kultiverad förströelse”.
Förlaget gav följande bakgrundsteckning till serien. “Tre saker gjorde Frank Heller till inte bara vår främste utan också vår internationellt mest kände äventyrsförfattare: han var en mästare i konsten att finna ut en välspunnen intrig, han var kvick och spirituell och hans stil var alltid soignerad och elegant.
Han gav också ut reseskildringar och poesi. Hans böcker genomsyras av lärda anpelningar men också av pacifism och miljötänk.
Text av Frank Orton, hedersordförande för Frank Heller-sällskapet
Om minnesskyltarna
Kultur- och fritidsförvaltningen tillsammans med Föreningen Gamla Lund sätter upp några nya skyltar varje år för att hylla och hedra några av alla de betydelsefulla personer som levt och verkat i Lund.