Lund City

Ariman

Ariman - Lunds alternativa stammishak Ariman är en etablerad institution och mötesplats för kultur och människor. Och har ända sedan starten 1983 varit ett av Lunds mest välbesökta café och bar – en mötesplats för Lunds studenter och för det alternativa Lund. Det är det fortfarande men med en bredare publik. Hos oss hittar du allt från luncher, kaffe, kakor, Kombucha, juicer till ett brett ölsortiment, cocktails och kvällsmeny. Vi har öppet 7 dagar i veckan nästan hela året runt, dagar, kvällar , nätter och alla helger med undantag för ett par storhelger.

KÄK
På anrika Ariman erbjuds i matväg allt från grillade varma mackor, välfyllda foccacia, wraps, smörrebröd, Currywurst, kallrökt lax med potatissallad mm. Och icke att förglömma; den prisvärda vegetariska pajen med den otroliga champinjonsåsen - receptet är självklart hemligt.
Traditionen med de klassiska Ariman-bakverken, den berömda morotskakan, den veganska Snickersrutan, brownie med hasselnötter, muffins, småkakor och ibland äppelkaka fortsätter hänga med framåt.
Från åttiotalet härstammar de varma baguetterna som generationer av Lundabor njutit genom åren: vad sägs om Brie, banan och mangochutney, drypande, frestande het?

SPEL
Spel finns där schack och backgammon är favoriterna. Några av brädspelen finns målade på borden i galleriet, bl a Arimans eget Monopol – man sitter och myser så länge man vill. Det är en skön oas i en hektisk värld, en plats för umgänge, mysiga möten, första dejten och egentid, allt på en gång.

SCENEN/EVENEMANG
Från den lilla scenen levereras allt från musikquiz, poesi, litteraturkvällar, stand up, ”open stage”, sagostund för barnen, improvisationsteater, regnbågskvällar till musikarrangemang. Musik som framförs av alla åldersgrupper i alla genres av mer eller mindre välkända musiker. Det händer att vi kör en och annan club med skön dj och dans.
Nästan varje torsdag bjuder vårt kära husband på jazz och på onsdagar är bakre delan av krogen ockuperad av Arimans egen virkklubb där alla är välkomna att utföra handarbete av valfri sort. Kalendariet är fullt med kultur och musik med nästan alltid gratis entré.

GALLERIET
Ariman har ett konstgalleri där vi drygt en gång i månaden har en ny konstnär som ställer ut sina verk. Är du intresserad av att ställa ut din konst och ha vernissage i samband med det kontakta Nora på galleriariman@gmail.com.

BOKBYTE/RESTGARN
I bokhyllan längst in i lokalen kan man byta böcker. Lämna en bok och ta med en ny hem. Här finns även en insamling av restgarn där man kan lämna det man har över hemifrån och alla är välkomna att ta med sig garn om det finns något som faller en i smaken.

ÅTERVINNING
Samtliga Arimans möbler är begagnade, även majoriteten av bordsskivorna där några bl a kommer från gamla bord från ett stort varuhus i Malmö. Har man stolar, fåtöljer eller bord man vill skänka till oss, välkomna att höra av er.

HUNDAR...
...är välkomna!

NAMNET ARIMAN
Ormus och Ariman är två makter i den förislamska dualistiska persiska religion som troligen grundades av Zoroaster/Zarathustra på 500-talet (detta lär vetenskapen vilja relativisera) före kristus. Ormus är den goda makten, Ariman den onda (en perser frågade vid något tillfälle varför stället döpts till Djävulen). Dessa kämpande motsatser är lika starka, typ yin och yang, ingen kan segra.
Vid historiens slut kommer emellertid Ahura Mazda, den högsta guden, att träda in och förinta ondskan.
Det verkar dröja… Fast René och Lisbeth som döpte Ariman har enligt trovärdiga källor främst tänkt på Carl Jonas Love Almqvists ‘Ormus och Ariman’, vilken i sin tur gjorde en koppling till den byråkrati han själv stötte på i samband med sin egen inblandning i diverse rättsfall.

BRA ATT VETA:
-Vi tar inte emot bordsbokningar. Det är först till kvarn som gäller!
-Begränsade platser framför scenen så kom i tid innan evenemang.
-Vi har nolltolerans för våld, rasism, sexsism, homofobi, mobbning etc.

Kungsgatan 2
223 50
Lund

Öppettider

Måndag 11:00 -
00:00
Tisdag 11:00
- 01:00
Onsdag 11:00
- 01:00
Torsdag 11:00
- 01:00
Fredag 11:00
- 02:00
Lördag 11:00
- 02:00
Söndag 13:00
- 21:00
Handelsföreningen Lund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.