Lund City

Vernissage

Aslan Goisum. Prism
Vernissage fredagen den 9 februari kl 18– 20

Lunds konsthall 10 februari – 12 maj 2024

Prism är en separatutställning av den i Berlin bosatta konstnären Aslan Goisum, född i Groznyj, Tjetjenien, 1991 och utbildad i Moskva, Gent och Amsterdam. Han har under mer än ett årtionde ställt ut flitigt både i och utanför Europa, men detta är hans första större utställning i Sverige. Vi är glada att kunna visa detta spännande konstnärskap vid denna tidpunkt, i detta världsläge.

Utställningen omfattar tio verk, av vilka fyra har koncipierats och producerats särskilt för tillfället. Prism (2024), det nyaste verket som också lånat sin titel åt hela utställningen, består av tre sju meter höga LED-skärmar med videofilmer av en ung manlig aktörs kropp.

Skulpturinstallationerna Star, Table och Wheel (alla 2024) använder andra grundläggande geometriska former – cylindern, rektangeln, den femuddiga stjärnan – för att artikulera Goisums iakttagelser av hur imperiets visuella koder ännu formar vardagen i det som numera kunde kallas norra Eurasien.

Spear (2023–24) är en installation med böcker insvepta i ljusrosa papper och utsatta för högst precisa skalpellsnitt. Object (2023) består av sju staketliknande skulpturer i svart pulverlackerat stål. Som konceptuell och visuell utlösare för verket fungerade Goisums besök på en kyrkogård utanför Almaty i Kazakstan.

De övriga existerande verk som tagits med i utställningen är videoverken Touch(2023) och Scythian Journey (2019) och två väggbaserade installationer med återvunna husnummer och gatuskyltar från Groznyj: Numbers (2015) och Fearsome (2011–).

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...
  • Lunds konsthall
  • Lunds konsthall

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.