Lund City

Utställning Kristina Müntzing och Kalle Brolin

I utställningen på Krognoshuset tar Kalle Brolin och Kristina Müntzing sitt avstamp i hur olika former av ekonomiska transaktioner styr historiska skeenden.

I den nya installationen Don’t quit your dayjob GAN gör Kristina Müntzing ett rum utifrån konsthistorien och familjehistorien, och ger form åt ett ögonblick då de båda flätades ihop i Lund på 1930-talet. Konstnären GAN* (Gösta Adrian Nilsson) köper skräddarsydda kostymer av Kristinas morfar Carl Åkesson som driver Tailor skrädderi vid Lundagård. GAN betalar med sina egna målningar.

Kalle Brolins tioåriga undersökning av sambanden mellan kolgruvor och sockerbruk i Skåne söker nya vägar och uttryck. Kalle Brolin visar en nyproducerad tvåkanalig videoinstallation om sockrets historia. I den heliga Birgittas visioner ser och hör vi hur helgonet Brigid och voodoo-gudinnan Maman Brigitte inleder ett slavuppror i Västindien, vars konsekvenser leder till att sockerbetsodling introduceras i Europa. I källaren visas ett videoverk som kombinerar chiaroscuro** med loop ;här sänks barnarbetare ner i ett gruvschakt utan botten.

Kristina Müntzing, född 1973, bor och verkar i Malmö. Müntzings konstnärliga praktik skapar ett bildspråk för radikala politiska rörelser. Genom att skära och väva samman bilder från olika tider och geografier bildas verk som är lika mycket mönster som kartor och arkiv.

Müntzing är utbildad vid Goldsmiths College, University of London och Konsthögskolan Valand, Göteborg. Hon har medverkat i både nationella och internationella utställningar,bland annat på Svenska Institutet i Paris, Kiasma i Helsingfors och Kunst Werke Berlin. 

hemsida www.kristinamuntzing.com

Kalle Brolin är konstnär och författare, född 1968. Han arbetar med videoinstallation och performance, i storskaliga och forskningstunga projekt. En serie arbeten handlar om effekten av två industrier, kolbrytning och sockerfabriker, om både det inre och yttre landskapet i Skåne. Dessa verk har visats på institutioner som Moderna Museet,Stockholm, Malmö Konstmuseum och Röda Sten Konsthall ,Göteborg. Kalle Brolin har studerat vid Valands Konsthögskola, Göteborg och Umeå Konsthögskola. Han har deltagit i både nationella och internationella utställningar och biennaler. Brolin, som numera har sin bas i Malmö, har tidigare bott och verkat i städer som Buenos Aires, Istanbul, London, Berlin, Stockholm, Köpenhamn, Tallinn och Gdansk.

hemsida www.kallebrolin.com

instagram @kalle_brolin

*Lundafödda konstnären GAN, Gösta Adrian Nilsso ställde ut på Krognoshuset 1930.

** Chiaroscuro är en italiensk term som bokstavligen betyder ”ljus-mörk”,  betecknar inom måleriet användningen av ljus och skugga i en målning.

Om tillgänglighet se hemsida www.krognoshuset.se

Krognoshuset drivs med stöd från Lunds Kommun och Kulturrådet

Datum, Tider, Plats

Torsdag 28 september 2023, kl 13:00

Om 3 dagar

Fredag 29 september 2023, kl 13:00

Om 4 dagar

Lördag 30 september 2023, kl 13:00

Om 5 dagar

Söndag 1 oktober 2023, kl 13:00

Om 6 dagar

Torsdag 5 oktober 2023, kl 13:00

Om 10 dagar

Fredag 6 oktober 2023, kl 13:00

Om 11 dagar

Lördag 7 oktober 2023, kl 13:00

Om 12 dagar

Söndag 8 oktober 2023, kl 13:00

Om 13 dagar
Visa fler tider...
  • Krognoshuset
  • Krognoshuset/Konstföreningen Aura

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

De senaste nyheterna, artiklarna och evenemangen skickas till din inkorg rätt ner i fickan.
© 2023
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.