Lund City

Svaneborg Kardyb (DK)

Svaneborg Kardyb är Nikolaj Svaneborg på Wurlitzer, Juno, piano och Jonas Kardyb på trummor och slagverk – en mångfaldigt prisbelönt duo från Danmark. Genom influenser från dansk folkmusik och skandinavisk jazz – inklusive Nils Frahm, Esbjörn Svensson och Jan Johanssons banbrytande inspelning “Jazz På Svenska” – är deras musik en utsökt och glädjefylld sammanflätning av vackra melodier, subtil minimalism, fängslande grooves, subtila elektroniska vibbar, nordiska atmosfärer och organiskt samspel, allt understött av ren spelglädje. “Vi började tidigt på morgnarna över den svartaste av kaffe, ibland utan att ens prata, bara musik. Direkt kände vi en koppling mellan vår personliga spelstil och kompositionerna uppstod som ur intet. Viben från dessa tidiga sessioner är fortfarande ryggraden i vårt lilla band”.

Svaneborg Kardybs musik är avsiktligt enkel vid första anblicken, men utvecklas och vecklas ut genom lyssning över tid – med gott om utrymme för utforskning, reflektion och improvisation. Deras mål är att skapa musik som är så ärlig och intim som möjligt “med melodier och rytmer så starka att vi endast är budbärarna”. Deras snabbt utvecklande musikaliska kemi tillät dem att inte tänka så mycket på vilka deras musikaliska influenser var, vilket gav deras musik en fängslande charm. “Vi utforskade vilka ljud och musikaliska strukturer vår dualitet gav upphov till och genom långa jam-sessioner fann vi små frön av idéer som blev till melodier. Danska traditionella sånger, allsång och psalmer är också en stor inspiration. Både det tonala språket, de lyriska melodierna och sättet generationer kan samlas kring musiken, är något som ligger oss varmt om hjärtat”.

Svaneborg Kardyb har släppt tre studioalbum: “Knob” (2019), “Haven” (2020) och “Over Tage” (2022) plus utgivit EP:n “At Home (An NPR Tiny Desk Session)” (2023). Tiny Desk Session blev deras internationella genombrott och sedan dess har bandet turnerat omfattande i 13 olika länder. Lyckligtvis har de funnit tid att spela in sitt fjärde album, som kommer att släppas på Gondwana Records hösten 2024.

Datum, Tider, Plats

Måndag 25 november 2024, kl 20:00

Om 134 dagar
Visa fler tider...
  • Mejeriet
  • Mejeriet
  • Pris: 295 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.