Lund City

Modeminne – föreläsning med Philip Warkander

Modeminne – föreläsning med Philip Warkander.

Generellt sett blickar mode framåt medan minnen länkar oss till det förflutna. Samtidigt är kläder bland de mest personliga föremål vi har, och minnen av särskilda händelser och personer är inte sällan förknippade med vad vi (eller någon annan) bar vid tillfället. Även mode som fenomen blickar ofta bakåt, och skapar nytt genom att omtolka det förgångna. I föredraget berättar Philip Warkander, forskare vid Lunds universitet, om de många och ofta paradoxala sätt som mode och minnen går i dialog med varandra, och sättet vi kan förstå tidens mekanismer genom våra minnen av mode.

Föredraget utgår från den nyutkomna boken Modeminne, skriven tillsammans med Hanna Wittrock, socialantropolog och lektor i textilt management vid högskolan i Borås, och handlar om mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana hågkomster hos både bärare och betraktare. Och hur en händelse eller tidsepok kan komma att symboliseras av ett särskilt plagg eller mode. Boken bygger på intervjuer med bland andra Åsa Linderborg, Lill Lindfors, Sunil Munshi, Mustafa Panshiri, Marina Schiptjenko, Andrès Stoopendaal och Anna-Karin Wyndhamn.

Philip Warkander är lektor i textilt management vid högskolan i Borås samt forskare vid Lunds universitet. Han skriver regelbundet om mode och design för Expressen Kultur samt för Sydsvenskan/HD.

Tid: Torsdag 29 februari 2024, kl 19-20
Plats: Stadshallen Botulfshörnan

Fri entré!

Förhandsanmälan – begränsat antal platser. Maila info@hedlanderesidens.se för att boka plats!

__

Arrangeras i samarbete med Hoc Press, med stöd av Lunds kommun och Region Skåne.

hocpress.se/modeminne

hedlandetresidens.se

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...
  • Stadshallen
  • Hedlandet residens

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.