Lund City

LUKOMs temavecka: Andlighet

LUKOM – Lunds universitets kultur- och museiverksamheter – står för Botaniska trädgården, Historiska museet, Skissernas Museum och Musikcentrum Odeum. Nu bjuder alla fyra verksamheter till en gemensam temavecka som kretsar kring ANDLIGHET.

LUKOMs temavecka invigs i Odeums Kapellsal med en pianokväll där klaviaturen blir till en skådeplats för strider mellan himmel och helvete. Pianisten Markus Kvint och musikvetaren Tobias Lund bjuder på inblickar i ett av Nordens mest originella och gripande musikerskap: Rued Langgaard (1893–1952).

Dagen efter börjar stafettvisningar på Historiska museet (träffpunkt i foajén) där vi förflyttas till järnåldern och offerkulturen som ett centralt kännetecken i människornas religiösa vardag. Hur såg offerkulturens praktik i den förkristna nordiska tron ut? Vilka föremål användes i ritualerna? Och hur såg man på livet efter detta?

Botaniska trädgården belyser naturen som ett sätt att få kontakt med det ”andliga” och ställer frågan hur människor idag använder naturen som ett andligt rum.

Skissernas museum får ni höra hur andlighet kan kopplas till ett offentligt konstverk. Med konstverket ”Gravitational ripples” – ett minnesmärke över händelsen och de som föll offer för flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 binder konstnären Lea Porsager (doktorsexamen från Konsthögskolan i Malmö, 2021) samman vetenskap, natur och andlighet. Minnesmärket påminner oss om naturens och människors förmåga att läka – även efter de mest fruktansvärda händelser.

Alla stafettvisningar inleds med ett kort musikaliskt inslag (tvärflöjt). Observera att vi kommer att promenera till fots mellan platserna. Varmt välkommen!

INVIGNINGSKVÄLL

”Rued Langgaard, musiken och ropet ur djupen”. Läs mer om kvällsprogrammet här.

Tisdag, 19 september, kl. 19.00

Plats: Odeum, Kapellsalen

STAFETTVISNINGAR (ca. 75 min). OBS: Promenad till fots mellan platserna

Onsdag, 20 september, kl. 15.00

Historiska museet (start i foajén) – Skissernas museum – Botaniska trädgården

Torsdag, 21 september, kl. 18.00

Historiska museet (start i foajén) – Botaniska trädgården – Skissernas museum

Fredag, 22 september, kl. 15.00

Historiska museet (start i foajén) – Skissernas museum – Botaniska trädgården

ÖPPNA VISNINGAR på Historiska museet

Onsdag–Söndag, 20–24 september, kl. 13.00 & 15.00

FRI ENTRÉ

Boka dina fribiljetter till stafettvisningar via Billetto.se

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.