Lund City

Konstworkshop på Botulfsplatsen: Sagt och gjort med Barbro Westling

Barbro Westling kommer att visa och lära ut en del av sin konstnärliga process.

Konstworkshopserien Human World Träningscenter arrangeras av Gallery Extra i samarbete med Krognoshuset med projektstöd från Lunds kommun. För mer info om Krognoshusets verksamhet se: www.krognoshuset.se

Vad kommer vi göra?
1855 ställde sig en snickare upp på en tvållåda i hörnet av Hyde Park i London och höll ett tal riktat till dem som befann sig på platsen där han protesterade mot de höga matpriserna. Att göra sin röst hörd i det offentliga är en demokratisk rätt. Att så få utnyttjar den är en annan historia.

Med workshopen Sagt och gjort förvandlar vi gemensamt Botulfsplatsen till en verkstad där vars och ens röst kan göra sig hörd. Vi filar på och framställer meddelanden så att de på samma gång blir konst och mening.

Ord kan ju vara som en rutschbana. Det går snabbt och lätt, vi förstår varandra och pratar på.

Vissa ord och formuleringar fastnar. Vi dröjer vid dem, återvänder, vrider och vänder. De öppnar sig, blir värdefulla.

Formen är viktig för vad orden säger. Formen gör budskapet.

På Botulfsplatsen ska vi arbeta med ord och text som konstnärer och vi gör det i tre etapper.

Etapp 1. Var och en eller flera ihop funderar på vad den/de vill säga till dem som är på Botulfsplatsen.

Etapp 2. Vi filar på den precisa formen, de rätta orden, den exakta formuleringen.

Etapp 3. Vi framställer texten i fysisk form och i valfritt material.

Allt väl?

– Vad vill du egentligen ha sagt?

Röster i Lund 25 maj 2024

Om Barbro Westling

Barbro Westling har samarbetat med Peter Johansson som konstnärlig duo sedan 2004. Genom åren har samarbetet varit mångsidigt och i sina verk hoppas duon engagera och utmana betraktaren att gå i närkontakt med konsten.
Samarbetet började med en videoinstallation till utställningen Skånsk nazism på Malmö museer, därefter har bland annat snåla smålänningar gisslats och belönats, levande hönor i konstgjorda hönsgårdar har på Krognoshuset stirrat tillbaka, Turning Torso har annekterats från marken och nattligt lånade trädgårdsprydnader har ställts ut på konsthallar i Norden.
Barbro Westling är intresserad av iscensättningar och utställningen ”Smörlyckan”på Jönköpings läns museum var en skulptural omgestaltning av museets salar för att rymma duons urval ur museets samlingar med bl a folkkonst. Tidigt arbetade duon med drama, som i Bergmans filmvärld, men på sitt eget lite ömsint fumliga sätt.
Sedan 2015 arbetar Peter Johansson/Barbro Westling med den konstnärliga gestaltningen av Sofia, en av Stockholms nya tunnelbanestationer på söder.

Barbro Westling är också verksam som medarbetare på Aftonbladets kulturredaktion där hon kontinuerligt skriver scenkonst- och litteraturkritik samt är hon handledare på Författarskolan i Lund och i att skriva dramatik på Linnéuniversitetet.

https://peterjohanssonbarbrowestling.com/

Konstworkshops på Botulfsplatsen med Human World Träningscenter
Arrangemangen passar för både vuxna och barn, personer med stor eller liten erfarenhet av kreativa processer.

Performanceprojektetet Human World är ett inverterat zoo, det betyder att det är en plats där fiktiva djur tittar på och fascineras av människor. Projektet har vuxit fram utifrån ett behov av att kunna arbeta med och presentera konst och performance i miljöer och situationer som inte är konstruerade utifrån ett galleri-format. Projektet bygger på att visa fram konstens sociala och ständigt pågående process. Vi vill skapa en lekfull, teatral eller festlig stämning. Syftet är att skapa en dynamik som öppnar upp för deltagarna att känna sig kreativa, tänka och göra saker på nya sätt och tillsammans med människor som de inte träffat tidigare.

Gallery Extra och Krognoshuset arrangerar konstworkshops för alla åldrar utomhus. Genom att mötas i skapande processer kan vi inspireras av varandra. Målsättningen är människor som är nya för varandra möts. Arrangemanget är öppet för alla, och vi bjuder specifikt in intressegrupper som söker sociala aktiviteter. Vi ser framför oss att det ska bli exempelvis ett långbord med människor som deltar och skapar i lera tillsammans under handledning av konstnärer och värdar från Gallery Extra. Vi bjuder in konstnärer som kommer att visa eller lära ut en del av sin process. Konstnärerna väljer vad och hur de ska arrangera för att aktivera deltagarna i någon form av skapande. Workshopen framförs och presenteras i ett teatralt resebyrå-och-zoo-format. Performanceprojektet Human World är ett inverterat zoo, det betyder att det är en plats där fiktiva djur tittar på och fascineras av människor. Projektet har vuxit fram utifrån ett behov av att kunna arbeta med och presentera performance projekt i miljöer och situationer som inte är konstruerade utifrån ett galleri-format. Projektet bygger på att visa fram konstens sociala och ständigt pågående process. Vi vill skapa en lekfull, teatral eller festlig stämning. Syftet är att skapa en dynamik som öppnar upp för deltagarna att känna sig kreativa, tänka och göra saker på nya sätt och tillsammans med människor som de inte träffat tidigare. Human World blir till ett slags rollspel som publiken är med i där alla leker att vi är attraktioner för de fiktiva djuren på en inverterad zoopark. För att öka möjligheterna att utvecklas försöker vi göra arrangemangen inbjudande för både vuxna och barn, personer med stor eller liten erfarenhet av kreativa processer.

Human World Träningscenter arrangeras av Gallery Extra i samarbete med Krognoshuset med projektstöd från Lunds kommun.

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...
  • Botulfsplatsen
  • Krognoshuset och Galleryextra

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.