Lund City

Konsthelg Lund på Kulturen i Lund

Ikväll är det konst av olika slag som står i fokus. Välkommen att vara med! Alla våra hus och utställningar har öppet och det är fri entré hela kvällen. Vårt mysiga café i friluftsmuseet har kvällsöppet till kl 18.00.

Program för kvällen:

Var bor jag? Porträttjakt i friluftsmuseet för barn kl 17.00–21.00:
Häng med på en klurig konstrunda på museet, instruktioner tar man i Trädgårdsrummet, rummet bakom museibutiken. Man börjar rundan när man vill, men om man ska vara säker på att hinna klart är det bra att inte komma senare än kl 20.30. För barn från 5 år i vuxen persons sällskap.

Musik till bilder av Caspar David Friedrich kl 19.00-19.45 
Musikern och konstvetaren Per Thornberg har komponerat och arrangerat musik som är inspirerad av konstnären Caspar David Friedrich (1774–1840). Det blir en konsert med bildspel där blåsorkestern Röda Kapellet (Lund) under Pers ledning framför denna gränsöverskridande svit. En symbios mellan konst och musik.

Materialet togs fram och framfördes förra året inför ett musikläger i Greifswald, Tyskland, som för övrigt är konstnärens födelsestad samt vänort till Lund. Det finns även ett miljötema infogat till Friedrichs poetiska och romantiska landskap. Musiken rör sig fritt i olika musikaliska stilar som jazz, improvisation, symfonisk blåsmusik, klassiskt med mera. Per Thornberg framträder även som saxofonsolist under konserten. I Auditoriet.

Visningar i utställningen En annan värld kl 17.30–18.00 & 18.30–19.00 
Följ med på en visning av En annan värld – konst från Sankt Lars sjukhus med intendent Mats Engström. Det är en utställning som visar broderier, teckningar och skulpturer fyllda av såväl lekfull kreativitet som ångest och smärta, alla verk skapade av patienterna. Att vara intagen på Sankt Lars innebar att befinna sig i en annan värld, avskild från resten av samhället. En annan värld kan också skönjas i konstverken. Det är fantasins och vanföreställningarnas värld. Många av verken har lämnat den traditionella bildvärlden bakom sig.

I Region Skånes medicinhistoriska samling finns ett stort antal konstverk skapade av patienter på Sankt Lars sjukhus i Lund, i den här utställningen har vi gjort ett urval. 

Samling på baksidan av Vita huset (entréhuset), där det finns en skylt som visar samlingsplatsen.

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...
  • Kulturen i Lund
  • Kulturen i Lund

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.