Lund City

December 1676 – Slaget vid Lund

Den 4 december 1676 drabbade två arméer samman på fälten norr om Lund.

När mörkret sänkte sig låg 9000 soldater döda på slagfältet efter det som har blivit det blodigaste fältslaget i nordens historia.

Enligt en del historiker var det här Skånes öde avgjordes. Skulle Sverige behålla kontrollen över de provinser Karl X erövrat 18 år tidigare eller skulle danskarna återta det som varit en del av det danska riket i nästan 700 år?

Åk med på en busstur till de danska och svenska härlägren. Följ truppernas marschväg och slagets utveckling. Se platsen där den enda massgraven vi funnit ligger, var danska kavalleriet gick igenom isen och var svenskarna inledde en massaker på fienden. Vi kommer även att gå igenom bakgrunden till hur kriget startade, hur livet var i fält mellan striderna och vad som var den stora dräparen, hur trupperna bekämpade varandra och mycket annat.

På turen kommer vi att åka förbi Borgeby slott, där Skånes Caroliner kommer att förevisa soldaternas utrustning från den tiden.

Samling: framför Lunds domkyrka

Längd: turen tar ca 5 tim.

Förtäring: Lunch och fika på Hurva Gästis ingår i biljettpriset.

Guide: Jacques Schultze

Rekommenderad ålder: 13 år och uppåt

Bussturen är tyvärr inte rullstolsanpassad.

Biljetter:

Köp biljetter på ticketmaster.se eller genom att ringa Visit Lund på 046–131415 vardagar kl. 11-15.

Du kan också köpa dina biljetter över disk i biljettkassan på Lunds Stadsteater som är öppen 1 tim före föreställning. För öppettider se visitlund.se 

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.