Lund City

Christina Hesselholdt i samtal med Theresa Benér

“Vad kan få en människa att döda den person som står honom allra närmast, skära ut offrets hjärta och fly med det fuktiga organet genom ett frostigt landskap?”

Den tjugotredje maj välkomnar Hedlandet residens den danska stjärnförfattaren Christina Hesselholdt till Botulfshörnan i Stadshallen, för uppläsning och samtal med Theresa Benér.

Tre av Christina Hesselholdts (f. 1962) första fyra böcker bildar en trilogi. Titlarna utkom 1991 (debuten med Köket, gravkammaren & landskapet), 1993 (Det dolda) resp. 1997 (Utsikten), och 1999 utgavs de i Danmark i en gemensam volym som betitlades Trilogin. Nu kan vi för första gången läsa detta starkt koncentrerade mästerverk på svenska i översättning av Jonas Rasmussen, som också medverkar i samtalet.
Det enastående borrar Hesselholdt skoningslöst i människans komplexa inre – hur trauman påverkar våra val, våra relationer och vårt handlande genom hela livet – men detta helt utan att psykologisera. Stilen är saklig och objektivt registrerande. De tre romanerna är mycket koncentrerade, stilistiskt stramt hållna och språkligt exakta, vilket var karaktäristiskt för det danska 90-talets nya generationen prosaister.
Författaren löser upp romangenren genom att reducera en kronologisk berättelse till scener som bildar den slags mosaik som läsaren får ta del av. Christina Hesselholdt räknas till en av Nordens mest betydande författare, en flerfaldig prismottagare med femton böcker sedan debuten 1991 bakom sig, varav flera kritikersuccéer, såsom Sällskapet (på svenska 2017).

Theresa Benér är verksam i svenska media som teaterkritiker och kulturskribent, specialiserad på europeisk samtidsteater. Hon är också delägare till bokhandeln Bokvärlden i Malmö.

Fritt inträde, föranmälan rekommenderas: anmäl ditt intresse till info@hedlandetresidens.se

Evenemanget arrangeras av Hedlandet residens i samarbete med Palaver Press och med stöd av Region Skåne och Lunds kommun. 

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...
  • Stadshallen
  • Hedlandet residens

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.