Lund City

Ævestaden (SV/NO)

Ævestaden bjuder långa koraler, nutida texter, poplåtar och en ljudbild som inte räds för varken det klara, smutsiga, elektriska eller traditionella. 22 september släpper bandet sitt andra fullängdsalbum ‘Solen var bättre där’ på skivbolaget Supertraditional (Sara Parkman mfl). Den svensk-norska trion debuterade med albumet ‘Ingen Mere Gråter’ (2021). För detta album vann de Folkarmspriset samma år. Med det traditionella och det moderna sammanlänkat på ett sömlöst sätt, fick gruppen snabbt en plats på folkmusikscenen – och med tiden har uppmärksamheten kring dem vuxit i snabbt. Sedan debutalbumet har trion även 2022 släppt samarbets-EPn ‘Jag Är Sen Igen’ med indiebandet Benedikt. Ævestaden har spelat på bland annat By:Larm, Førdefestivalen, Bingsjöstämman, VillVillVest, Festspillene i Bergen och på Midgardsblot. Förutom Norge och Sverige har de även spelat i Polen, Frankrike och Skottland och kommer under 2023 även att spela i England, Tyskland och Danmark.

– “Lille speil på veggen der, hva er heitest i Norge her? Svaret er, merkelig nok vil du kanskje si, blant annet norsk tradisjonsmusikk i moderne drakt.” – Dagbladet

Deras varierande instrumentkombinationer, med lyror, fiol, kantele, sång, munspel och elektronik, öppnar upp för en unik ljudbild när tidlösa harmonier, och lager av minimalistiska motiv, skapar en öppen och stämningsfull värld.

– “En karg, avskalad klangvärld som rör sig mot en närmast reducerad enkelhet, gränsande mot en naivism med omtagningar och upprepningar.” – Magnus Östnäs (Lira Musikmagasin)

Låtarna handlar om det medvetna och det undermedvetna – det vardagliga och det heliga – om liv och död. Här skildras de stora känslorna; allt från en intensiv bön om att få komma in i Guds rike till en önskan om att någon, någon gång, ska tänka på en om kvällen.

-”Ikke verken pop eller jazz. Bare moderne, god og spennende folkemusikk.” – Arild Rønsen (PULS)

Ævestaden är:
Kenneth Lien – kraviklyra, mungiga, vokal
Levina Storåkern – kohorn, fiol, kantele, vokal, elektronik
Eir Vatn Strøm – vokal, kraviklyra, elektronik

Datum, Tider, Plats

Visa fler tider...
  • Mejeriet
  • Mejeriet
  • Pris: 150 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyheter och information för dig som driver verksamhet i stadskärnan eller på annat sätt är engagerad i utvecklingen av Lund City.
© 2024
Lund City. Alla rättigheter förbehållna.