UPPLEV LUND

Upplev Lund

Lundagård

Lundagård lundcity

Lundagård med dess höga majestätiska träd är verkligen Lunds hjärta. Här har legat en trädgård sedan tidigt medeltid, men den park vi möter idag bär spår av Carl Hårlemans plan från 1730-talet. Här ligger Universitetshuset, Historiska museet, Palaestra och AF-borgen; studenternas eget hus med plats för bland annat spex, restaurang och det berömda Café Athen. I Lundagård ligger också Kungshuset, uppfört i tegel på 1500-talet, då som residens för den danske kungens länsman. Myten om att Karl XII ska ha ridit uppför trappan i huset är seglivad, men trappan var inte byggd på Karl XII tid.

 

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården Lund City

Lunds Universitets Botaniska trädgård har mer än en halv miljon årliga besökare som kan följa årstidernas växlingar i denna rogivande och fantastiskt vackra park. Dagens Botaniska trädgård grundlades 1862-67 och rymmer idag omkring 7000 olika växtarter på en yta av nästan 8 hektar i centrala Lund. I Botan ligger även ett växthus med tropiska växter och under sommarmånaderna ett välbesökt kafé.

www.botaniskatradgarden.se

Lundcity-Lund-botaniska-tradgarden

 

Domkyrkan

Lundcity-Lund-domkyrkan-interior

Lunds Domkyrka står öppen från tidig morgon till sen kväll. Här kan du slå dig ner för att en stunds lugn och ro eller kanske lyssna på någon av de många konserter som anordnas under hela året. Det vackra medeltida astronomiska uret spelar varje dag kl. 12 och kl. 15.

Kyrkan är Nordens främsta romanska kyrka, uppförd i skånsk sandsten och invigdes 1145. Numer har Domkyrkan fått ett komplement i Domkyrkoforum, ett modernt och vackert besökscenter intill kyrkan. Den djärva och nyskapande arkitekturen har belönats med flera arkitekturpriser.

Varje lördag kl. 10 bjuds på orgelkonsert. Fri entré.

Domkyrkan Kryptan Lund City

Lundcity-Lund-domkyrkan-absid

 

Kulturen

Lundcity-Lund-kulturen-2

Kulturen är ett unikt friluftsmuseum som upptar två hela kvarter i hjärtat av Lund. Här finns ett trettiotal hus, varav många har flyttats hit och därmed undgått rivning. Andra står kvar på sin ursprungliga plats och utgör därmed ett stycke stadshistoria. Ambitionen är att ge en bild av hur adel, präster, borgare och allmogen levt och verkat.

Bosebo kyrka, en träkyrka som flyttats hit från Småland, är en populär bröllopskyrka. På Kulturen visas också intressanta utställningar året om. Här firas ett traditionellt midsommarfirande och första helgen i december hålls en välbesökt julmarknad.

www.kulturen.com

Lundcity-Lund-kulturen2

Lundcity-Lund-kulturen

 

Kulturkvadranten

Kulturkvadranten Lund city

Ta gärna en promenad i Kulturkvadranten, kvarteren mellan Lundagård och Botaniska trädgården. Stora delar av gatunätet härstammar från medeltiden och de slingrande, stenlagda gatorna kantas av låga hus, mestadels från 1800-talet. Passa på att titta in på Hökeriet, en gammal handelsbod som håller öppet på helgerna.

 

Skissernas museum

Skissernas Museum Lund City

Skissernas Museum öppnar efter ett omfattande förnyelsearbete äntligen dörrarna till världens största samling skisser och modeller till svensk och internationell offentlig konst! Detta gör vi med en storslagen Grand Opening helgen den 28-29 januari- fri entré!

Vi inviger museets nya tillbyggnader med ny entré, museibutik och den nya restaurangen vid namn På Skissernas samt en ny sal för programverksamhet i hjärtat av museet. Som om detta inte var nog presenteras även våra basutställningar i nya urval och ny utställningsdesign.

Skissernas museum grundlades 1934 som ett arkiv för skisser, modeller och fotografier av offentlig konst. Samlingen är helt unik i sitt slag och rymmer idag omkring 30 000 verk från hela världen, av bl.a. Matisse, Picasso, Grünewald och Milles. I de vackra lokalerna visas också tillfälliga utställningar med svensk och internationell konst, alltid med en koppling till den skapande processen från skiss till färdigt verk.

www.adk.lu.se

 

Lunds Universitets Historiska Museum

Historiska Museet Lund City

Historiska museet ligger i Lundagård och visar den vackra och spännande utställningen ”Barbaricum” om järnåldersfynd från Uppåkra, den stadsbildning strax sydöst om Lund som forskare idag tror kan vara staden Lunds föregångare. Här finns också Kilian Stobaeust ”Kuriosakabinett” från 1700-talet, en stor myntsamling och många vackra, medeltida  föremål från kyrkor i Sydsverige.

Lunds Universitets Historiska Museum

 

Lunds konsthall

Konsthallen ligger vid Mårtentorget och ritades av lundaarkitekten Klas Anshelm 1957. Konsthallen är en arena inom svensk och internationell samtidskonst, och här visas verk av både etablerade och mindre kända konstnärer. Konsthallen är öppen alla dagar utom måndagar och har fri entré. Varje torsdag och söndag kl. 15 hålls gratis visningar för allmänheten. Tisdag- fredag kl. 12.15 erbjuds en lunchvisning.

Lunds konsthall

 

Gallerier i Lund

Jäger & Jansson, Stora Gråbrödersgatan 13, Lund
Maria Thorlund Ateljé och Galleri, Bankgatan 15, Lund
Krognoshuset, Mårtenstorget, Lund
Martin Bryder Gallery, Nygatan, Lund
Pictura, Universitetshuset, Lund
Öberg Fotografik, Vegagatan 25, Lund

 

Stadsparken

Stadsparken Lund City

Stadsparken är stadens gröna lunga och ett verkligt ”allrum” för både lundabor och turister. Stadsparken fick sin nuvarande omfattning i samband med Lundautställningen 1907. Den fina paviljongen är ett minne från samma utställning. I anslutning till Stadsparken ligger Högevallsbadet, Mejeriet och Stadsparkscaféet. Sommartid anordnar ”Sommarlund” en rad aktiviteter här med bland annat dans, konserter och utomhusteater.

Stadsparken Lund City

 

Söderlyckans Skatepark, Stadsparken

SWEDISHROLLINGASSOCIATION / SÖDERLYCKAN SKATEPARK / LUND from Zeb.CK on Vimeo.

 

För barn i Lund

Lundcity-Lund-lekplatser-kulturen

Lund har mycket att erbjuda såväl små som stora barn. Många av stadens museer och institutioner har ambitiösa program för barn, bland dem Kulturen, Skissernas museum och Vattenhallen på LTH. Stadsbiblioteket arrangerar sagostunder och barnavdelningen är en härlig oas. I centrum finns tre riktigt fina lekplatser; en på Kulturen (ovan), en i Stadsparken och en i anslutning till kommunhuset Kristallen på Lokförearegatan. Stadsparkens alla fåglar i damm respektive burar är uppskattade av de minsta. Sagohuset erbjuder barnteater, och såväl Filmstaden som Kino och Södran har ett rikt utbud av bio för barn. Mejeriet ordnar regelbundet Barnfester och en rad andra arrangemang.

Högevallsbadet är Skånes modernaste och största badhus. Här finns allt för dig som gillar spänning och utmaningar. I äventyrsbadet får du skönt pirr i magen i 213 meter långa vattenrutschbanor eller i vildforsen. Gillar du att simma lugnt kan du sträcka ut i simbassängen och sedan slappna av i bubbelpoolen. För de minsta lockar plask och lek i djungelbadet. Du går hit på fem minuter från Lunds C och det finns gott om p-platser nära badet.

 

Teater i Lund

I Lund finns flera olika scener för teater och annan scenkonst. Stadsteatern har ett gediget utbud av musikal, teater- och dansföreställningar, konserter, spex och ståupp-komik. Teaterscener i Lund: Månteatern, Sagohuset, Lunds Studentteater och Stadsteatern mfl.

 

Bio i Lund

Lund är den stad i Sverige där invånarna går mest på bio och lundaborna är bortskämda med ett både stort och brett urval av film. Utöver Filmstaden SF med sju olika salonger visar föreningen Folkets Bio film både på Södran på Mejeriet och på Kino på Kyrkogatan.

Kino och Södran
Filmstaden

 

Musik i Lund

Musiklivet är synnerligen rikt i Lund och återväxten säkras inte minst tack vare musikundervisningen på Kulturskolan i Lund. I Lund finns flera små ensembler som spelar klassisk musik och regelbundet anordnar konserter. Mejeriet är en fantastisk scen för såväl pop och rock som jazz och blues och Grand Hotel står värd för Grand Soul & Jazz varje år. Visfestivalen i början av augusti har etablerat sig som en årlig tradition.

Mejeriet
Grand Hotel

 

Lunds körer

Lundcity-Lund-lunds-studentsangare

Traditionen att sjunga i kör är stark i Lund. Drygt 40 olika körer finns listade, men det verkliga antalet är betydligt större. Den mest kända kören är Lunds Studentsångare som varje 1:a maj traditionsenligt sjunger in våren på Universitetshusets trappa, något som också direktsänds i TV. Svanholm Singers är en annan manskör som haft stora framgångar världen över.

Vartannat år sedan 2006 arrangeras Lund Choral Festival där flera tusen körsångare deltar.

Lunds Körfestival

 

Studentstaden Lund

Lundcity-Lund-af

Att Lunds Universitet har närmare 40 000 studenter sätter självklart sin prägel på Lund, under hela året. Året om och alla tider på dygnet kan man se studenter i frack och långklänning på väg till eller från de många studentbalerna. Valborg eller Siste April är studenternas stora högtid. Då samlas uppemot 25 000 besökare till en stor fest i Stadsparken.

 

Saluhallen, torghandel & loppmarknader

Mårtenstorget Lund City

Måndag-lördag pågår livlig torghandel på Mårtenstorget där utbudet av frukt, grönsaker, blommor och fisk från lokala odlare och producenter är helt unikt. Precis intill torget ligger dessutom Lunds fantastiska Saluhall som är fylld med trevliga butiker och restauranger med utsökt mat från när och fjärran.

Varje lördag under större delen av året hålls också en stor loppmarknad på Södra Esplanaden.

Mårtenstorget, torghandel måndag-lördag kl. 6.30-14.00
Clemenstorget, loppis och torghandel måndag-lördag kl. 6.30-18.00
Södra Esplanaden, loppis lördag kl. 6.30-15.00

 

Stadsvandringar

Passa på att följa någon av de många guidade stadsvandringarna som pågår året runt och har flera olika teman: Lunds bakgårdar, Lund i litteraturen, Strindbergs Lund, Spöken och Underligheter, Vandring i Kulturkvadranten m.fl. All information om stadsvandringarna finns hos Turistbyrån på Stortorget!

Turistbyrån

 

Konst i stadsmiljön

Tufsen Stadsparken Lund City

I Lund finns mängder med offentliga konstverk av stora svenska och internationella konstnärer. Till de mest kända hör Eduardo Chillidas ”Rymdfält av frid” på Stortorget, och Egon Møller Nielsens ”Tufsen” (ovan) som älskats av flera generationer barn där den står placerad invid lekplatsen i Stadsparken. Lunds Konsthall ordnar regelbundet guidade turer till den offentliga konsten, till fots såväl som med cykel.