UPPLEV LUND

Uppleva Lund

Lundagård

Lundagård med dess höga majestätiska träd är verkligen Lunds hjärta. Här har legat en trädgård sedan tidigt medeltid, men den park vi möter idag bär spår av Carl Hårlemans plan från 1730-talet. Här ligger Universitetshuset, Historiska museet, Palaestra och AF-borgen; studenternas eget hus med plats för bland annat spex, restaurang och det berömda Café Athen. I Lundagård ligger också Kungshuset, uppfört i tegel på 1500-talet, då som residens för den danske kungens länsman.

Botaniska trädgården

Lunds Universitets Botaniska trädgård har mer än en halv miljon årliga besökare som kan följa årstidernas växlingar i denna rogivande och fantastiskt vackra park. Dagens Botaniska trädgård grundlades 1862-67 och rymmer idag omkring 7000 olika växtarter på en yta av nästan 8 hektar i centrala Lund. I Botan ligger även ett växthus med tropiska växter och under sommarmånaderna ett mycket uppskattat och välbesökt kafé.

Söderlyckans Skatepark, Stadsparken

Kulturen

Kulturen är ett unikt friluftsmuseum som upptar två hela kvarter i hjärtat av Lund. Här finns ett trettiotal hus, varav många har flyttats hit och därmed undgått rivning. Andra står kvar på sin ursprungliga plats och utgör därmed ett stycke stadshistoria. Ambitionen är att ge en bild av hur adel, präster, borgare och allmogen levt och verkat.

Bosebo kyrka, en träkyrka som flyttats hit från Småland, är en populär bröllopskyrka. På Kulturen visas också intressanta utställningar året om. Här firas ett traditionellt midsommarfirande och första helgen i december hålls en välbesökt julmarknad.

Lunds Universitets Historiska Museum

Historiska museet ligger i Lundagård och visar den vackra och spännande utställningen ”Barbaricum” om järnåldersfynd från Uppåkra, den stadsbildning strax sydöst om Lund som forskare idag tror kan vara staden Lunds föregångare. Här finns också Kilian Stobaeus ”Kuriosakabinett” från 1700-talet, en stor myntsamling och många vackra, medeltida föremål från kyrkor i Sydsverige.

Domkyrkan

Lunds Domkyrka står öppen från tidig morgon till sen kväll. Här kan du slå dig ner för att en stunds lugn och ro eller kanske lyssna på någon av de många konserter som anordnas under hela året. Det vackra medeltida astronomiska uret spelar varje dag kl. 12 och kl. 15.

Kyrkan är Nordens främsta romanska kyrka, uppförd i skånsk sandsten och invigdes 1145. Numer har Domkyrkan fått ett komplement i Domkyrkoforum, ett modernt och vackert besökscenter intill kyrkan. Den djärva och nyskapande arkitekturen har belönats med flera arkitekturpriser.

Varje lördag kl. 10 bjuds på orgelkonsert. Fri entré.