tidigare material

Brunch på Mejeriet

Alla söndagar mellan kl. 11 och 15 är det brunch på Mejeriet. Ta med vänner, familj och alla som du tycker om. Mejeriet lovar att göra sitt bästa för att det ska bli en magiskt mysig stund med god mat och trevliga samtal.

Brunch – 189:-, 0-7 år – 0:-, 8-12 år – 70:-, Student – 159:-

På brunchbordet dukas fram rostbiff med kockens remouladsås, pigga smoothies, storslagen ostbricka, skuren frukt, nygräddade pannkakor och mycket mycket mer.

 

HepCat Store

HepCat Store är en livsstilsbutik inriktad på kvalitetsdenim och klassiska arbetskläder, skor, huvudbonader, musik, tidskrifter, böcker och accessoarer. Vi handplockar klassiska plagg gjorda med kärlek och kvalitet. Vi strävar efter att erbjuda dig det lilla extra. Öppet vardagar kl. 10-18, lördagar kl. 10-14.

HepCat Store, St.Lars väg 21, Lund www.hepcat.se

 

Boardwalk, St. Södergatan 27

Boardwalk är en alldeles nyöppnad surfinspirerad klädbutik som du hittar på St. Södergatan 27. I den fantastiska lokalen finns kläder från Billabong, O´Neill, Rip Curl och Mystic; kläder av hög kvalitet i en avslappnad stil med mycket färg och mönster.

Butiken rymmer även en förmedling av begagnade brädor liksom surf- och skatetillbehör. Sortimentet kommer så småningom att utökas med bland annat surfmagasin och skor från Vans.

Bakom butiken står Christian Dolovski som många känner igen från Stortorget, Pintxos och Love Coffee. Visionen är att skapa en mötesplats i Lund där kärleken till brädor får stå i fokus.

Boardwalk, St. Södergatan 27. facebook 

 

 

Fototävling #popeinlund

citysamverkan-halla-161026

Vi inser att det kommer att bli väldigt svårt att ta en bild av Påven i Lund, men vi provar ändå! Temat för november månads instagram-tväling blir #popeinlund. Välkommen med ditt bidrag till Citysamverkans och tidningen Hallås gemensamma fototävling senast 10 november.

Första pris: Lund Citys presentkort på 1000 kr. 2:a, 3:e och 4:e pris: Lund Citys presentkort på 300 kr.

I Hallå som utkommer 16/11 publicerar vi tio finalister bland vilka en jury sedan kommer att utse månadens vinnare. Så här deltar du i tävlingen: Följ handelsforeningen.lundcity på Instagram och tagga ditt inlägg med #popeinlund senast fredag 10 november! Som deltagare godkänner du att ditt bidrag publiceras i Citysamverkans olika kanaler samt i tidningen Hallå med hänvisning till ditt kontonamn på Instagram.

 

Vinnaren av Årets Bartender

Mat & Destillat

Hjärtliga gratulationer till Fredrik Lundegård från Mat & Destillat som van Årets Bartender 2016 och därmed representerar Sverige i VM i Tokyo! Fredrik vann i den stora klassiska klassen med hjälp av sin drink Tic toc termeric med svensk björksprit, punsch, hemmagjord lag på gurkmeja, citron och japansk peppar samt svensk chilivodka.

 

Bilder från Sparrisfestival 28 maj

[metaslider id=10869]

Lördagen den 28 maj fanns några av Lunds bästa krogar på plats på Stortorget för att laga sina favoritrecept med sparris som huvudråvara. Krogarna serverade ”smakportioner” (30 kr) för att ge besökarna möjlighet att prova hela utbudet. Deltagarna var Lundasparris, Buljong, Les Halles, Klostergatans Vin & Delikatess, Bantorget 9, Mat & Destillat och Grand Hotel. Årets Sparrisfestival var förhoppningsvis startskottet på en ny Lundatradition med lokalt odlad Lundasparris!

 

Ekologisk hårvård på Pachamamas

Pachamamas är en ekologisk frisörsalong som sedan ett år tillbaka finns på en lugn innergård på Kyrkogatan 21 i Lund. Pachamamas drivs av Francisca och Sara med fokus på individuellt välmående och allas vår miljö. De använder färger och produkter som är så fria som möjligt från hormonstörande, allergena och giftiga ämnen tex färgmetoden New Generation från Elumen. Francisca har tidigare jobbat på salong i Lund medan Sara sedan 15 år arbetat i Höllviken.

Salongen erbjuder en behaglig, lugn och avkopplande atmosfär. Pachamamas betonar gärna vikten av samverkan mellan lokala entreprenörer med liknande värderingar vad gäller miljö och kvalitet. ”Det blir både roligare och enklare om man vågar göra saker tillsammans” säger Francisca och berättar om de gårdsfester som Pachamamas tagit initiativ till och där även Reko Deli, Love Coffee, Cashew Catering, Pavement och Trottoar deltagit.

Pachamama betyder Moder Jord på indianspråket Quechua!

Pachamamas, Kyrkogatan 21, telefon 046-134130 Boka tid.

The Color Run Lund 28 maj

4d4a1538-0265-41ee-aa7c-a17b21c1686a

28 maj kl. 11.00, start vid vita scenen i Stadsparken. Anmäl dig här!

 

Hepcat Store Day 28 maj

HC-Day-2016-Poster

 

Hemliga Rum 28 maj

hemliga_rum_2016_-_mathias_sterner

Lundagård är mycket mer än en park. Här finns hela den akademiska lundakulturen och under marken finns spår av medeltida historia.I Universitetshuset möter vi arkitekten Helgo Zettervall och i Kungshuset förflyttas vi tillbaka till det sena 1600-talets Lund med biskop Peder Winstrup och kung Karl XI. Tillsammans med statens fastighetsverk (SFV) gläntar vi på flera dörrar som varit stängda alltför länge. Passa på, när mörkret sänker sig låses dörrarna igen! Den 28 maj mellan kl. 10-16 kommer man i Lund bland annat kunna upptäcka Lundagård, Kungshuset och Universitetshuset. Mer information hittar du här!

 

Det händer i Saluhallen!

Smaka dig genom Saluhallen! Nu finns nya datum för de mycket uppskattade kulinariska rundvandringarna med Jacques Schultze. Nästa rundvandringarna äger rum 12 maj kl. 16.30-18.30. Biljetterna kostar 300 kr och du köper dem här.

Pretty Flowers Pop-up butik fredag och lördag under april och maj
Ostronfrossa hos Malmstens fisk varje fredag kl. 15-18

 

After Work på Terrin & Vin

På After work hos Terrin & Vin i Saluhallen kan du alla torsdagar och fredagar kl. 15-18 njuta av denna härliga Ost & Chark-bricka. Det finns också Toast Skagen och Moules Frites kombinerat med ett glas vin eller öl.

 

Åhléns Årets Lundaköpman

Åhléns Lund Årets Lundaköpman

Åhléns har tilldelats priset som Årets Lundaköpman vid en ceremoni i Rådhuset. Pristagaren utses av Handelsföreningen i Lund som motiverade sitt val med att Åhléns står för en genuin handelskultur, ett hållbarhetsbegrepp som tar hänsyn till människor och miljö och är en butik som förutom kvalitet står för fint personligt bemötande och fantastisk service.

Stort grattis till varuhuschef Hans Molin och alla medarbetare!

Sista dagarna med Tage Andersen på Kulturen!

Tage Andersen på Kulturen   Tage Andersen på Kulturen

I år firar Tage Andersen 40 år som blomsterkonstnär i Köpenhamn. Det uppmärksammas med en utställning som konstnären har skapat speciellt för Kulturen. Det är delvis en retrospektiv utställning, men här finns också en stor mängd nya konstobjekt som visas för första gången. Tage Andersen har valt att kombinera sina skapelser med fotografen Bent Rejs rock- och popfotografier från 1960-talet. Två kända danskars verk kombineras i en utställning med konst, blommor, fantasi och rockikoner i en annorlunda och överraskande kombination.

Utställningen pågår t.o.m. 15 maj 2016. Öppet tisdag-söndag kl. 12-16.

 

Lundaloppet 14 maj

Lundaloppet 2016

Lundaloppet är en härlig motionsfest genom de centrala delarna av medeltidsstaden Lund. Du väljer mellan 10-kilometersslingan som visar dig många delar av Lund som du aldrig sett förut och den kortare 5-kilometersslingar där du kan välja mellan löpklass och gå/lunka/löp-klass utan tidtagning. Och för alla barn finns Lilla Lundaloppet, ett alldeles eget Lundalopp på riktigt över ca 850 meter med nummerlapp, startskott och eltidtagning med chip.

Anmäl dig här! www.lundloppet.se

SM i truppgymnastik 14-15 maj

truppgymnastik

LUGI Gymnastik arrangerar senior-SM i truppgymnastik för första gången i Lund! Till Trupp SM i Lund är det 17 lag anmälda varav 11 damlag, 3 herrlag och 3 mixlag. På lördagen kvalar de olika damlagen för att sedan gå till finalen på söndagen. På söndagen är det final för damer, herrar och mixed.

Truppgymnastik är en ständigt växande disciplin inom gymnastiken. Man tävlar i tre grenar: fristående, tumbling och trampett. En mängd olika trupptävlingar med många deltagare genomförs på både riks-, region- och distriktsnivå.

Lördag kl. 8.15-21.30 i Arenan
Söndag kl. 7.30-17.00 i Arenan

<h2>Coffee Break, Skt. Petri kyrkogata</h2>
Coffee Break is a classic coffee shop situated in a historical building just opposite of the City Library at Skt Petri Kyrkogata. The breads and cakes produced in the stone oven bakery in the backyard are fantastic, and the baristas serve high quality coffee.

Many guests come to Coffee Break for the very popular breakfast with sourdough buns, juice and coffee or tea, others for Lund´s best scones. Everything is produced in the coffee shop or in their own bakery in the backyard. Coffee Break also offers gluten free breads and cakes and a large selection of sandwiches, sallads and smoothies. With spring on its way, the backyard offers lovely outdoor seating! This is a coffee shop with a unique charm and a great number of very loyal guests, which is evident, among other things, from the comments on Tripadvisor.

<em>Coffee break, Skt Petri kyrkogata 5, Lund. www.coffebreak.nu.</em>

&nbsp;

Cashew Vegan Kitchen

Torsdag 12 november öppnar Cashew Vegan Kitchen på Kyrkogatan 21. Cashew Vegan Kitchen drivs av två systrar med bakgrund som kockar, chocolatier och kostrådgivare med lång erfarenhet av det asiatiska köket. ”Vi är uppväxta på vegetarisk kost och är intresserade av hälsa kombinerat med mat. Vi kommer att laga vegansk mat och tillverka rawfood och veganska efterrätter. Vi är en catering verksamhet men kommer även att erbjuda frukost och lunch för take away”.

Cashew Vegan Kitchen använder sig endast av växtbaserade livsmedel som är naturligt fria från gluten, laktos och raffinerat socker. Produkterna är 100% naturliga, och om möjligt ekologiska. För att hålla kreativiteten i köket levande har Cashew ingen fast meny.

Kyrkogatan 21, Lund. Öppet torsdag och fredag kl. 8.00-15.00. Förboka gärna på tel. 0707-49 76 30.

 

Spatzera, Klostergatan 5

Spatzera är en fristående skobutik med ett brett utbud av kvalitetsskor för dam, herr och barn. I butiken på Klostergatan i Lund presenteras märken som El Naturalista, Rieker, Tommy Hilfiger, Tamaris och Bally liksom gummistövlar från Tretorn och en bred satsning på barnskor. Barnskor av hög kvalitet är ett mycket efterlängtat tillskott i Lund, och här hittar du tex. skor från Superfit, Viking, le Coq Sportif, Timberland och Tretorn.

Spatzera, Klostergatan 3b, Lund. 

 

Raw Food på Café Landgren

rawfood house café landgren

Café Landgren börjar idag servera en stor Raw food-meny, levererad varje förmiddag från Raw Food House i Malmö. Allt är veganskt, från växtriket, ekologiskt, glutenfritt, laktosfritt, utan raffinerat socker och aldrig uppvärmt till över 42 grader, detta för att bibehålla så mycket näring som möjligt.

Linda Nilsson (prisbelönt kock, ägare till Raw Food House & författare) har dessutom personligen utbildat alla Café Landgrens medarbetare. De fina bilderna är hämtade ur hennes bok ”Rå Mat” som just kommit på Lundaförlaget Lux Publica. Boken kan beställas här: http://shop.luxpublica.com

Café Landgren, Kyrkogatan 17. Länk till facebook.Öppet vardagar kl. 9-18, lördag och söndag kl. 10-17.

 

Jul i Lunds Saluhall

Saluhallen har bjuder på julinspiration under hela december med bl.a. matlagningstips från Saluhallens handlare, smakprover, sång, författarmöten och guidade turer med Jacques Schultz på temat julens mattraditioner. Det aktuella programmet finns på Saluhallens facebook-sida!

Lunds Saluhall, Mårtenstorget 1. www.lundssaluhall.se

 

Grands grandiosa julbord

Ett skånskt julbord med klassiker som sillinläggningar, skinka och gröt. Allt tillagat av lokalproducerade råvaror och serverat i en oslagbar klassisk miljö. Julbordet serveras 24/11 – 24/12. Boka bord på tel. 046-280 61 00.

Självfallet kan Grands grandiosa julbord även beställas från Grand Deli. Vi erbjuder färdigkomponerade paket men du kan även välja dina favoriter i lösvikt. Beställ via www.granddeli.se

 

Luciatåg och luciakonserter

image

Lunds Domkyrka: Luciakonsert med Korallerna och Domkyrkans gosskör lördag kl. 16 och kl. 19, och söndag kl. 15.
Saluhallen: Luciatåg lördag kl. 11.
Kulturen: Luciakonsert med Bella Voce lördag kl 16.30, kl. 18, kl. 19.30 och kl 21.
Universitetshuset: Nationskörernas luciakonsert söndag kl. 17, 18.30 och 20.00.

 

Kvalitetsauktion på Crafoord Auktioner


Crafoord Auktioner håller kvalitetsauktion lördag 12 december kl. 12 i sina lokaler på Clemenstorget. Visning onsdag-fredag kl. 14-19, och auktionsdagen kl. 10-12. Katalogen hittar du här!

Clemenstorget 7, Lund. tel. 046-211 18 70.

 

Bric a brac firar ett år

bricabrac

För ett år sedan öppnade butiken Bric a brac på Lilla Fiskaregatan 14 i Lund. Bric a brac är ett svenskt klädmärke med fokus på det ekologiska. Det har varit en succé från start och på lördag firar butiken ett år. Alla kunder bjuds på 20% rabatt, bubbel och snittar melan kl. 10.30-16.00.
Bric a bracs två designers, Christina Wingås och Malin Engblom, kommer att närvara under hela dagen.

 

Christmas at Kulturen

Welcome to the traditional christmas preparations at Kulturen Saturday and Sunday November 28th-29th, from 11-17. In houses that date from the 18th and 19th century, you will meet staff dressed in timely clothes telling you about how we used to celebrate Christmas. You can say hello to father Christmas, make your own christmas decorations, listen to jazz music or watch the Lucia choir in the park. The traditional christmas market sells both delicacies and unique christmas gifts. For more information check out Kulturen´s website.

Photo: Viveca Ohlsson/Kulturen.

 

Thomander´s Christmas November 27th-29th

thomanders-jul

Thomander´s christmas gives Lund a joyful framing the weekend of November 27th- November 29th. Lighting of the christmas tree (Stortorget Friday 16.00), waking up father christmas (Stortorget Saturday at 11.00), fire shows, horse carriages, street market, outdoor theater and much more will take place in the city center.

Link to the program

 

”Lund Lyser” November 27-29

LundLyser

Thomanders jul 27-29 november

Thomanders jul äger i år rum under den sista helgen i november, och ger en stämningsfull inramning åt första helgen i advent. I programmet finns bland annat tändning av granen på Stortorget fredag kl. 16, väckning av tomten på Stortorget lördag 28 november kl. 11, eldshow, pappersverkstad, julcafé på Grand, Dickens julsaga, hästskjutsar och mycket annat.

Länk till program för Thomanders jul 27-29 november

Kulturens julstök och julmarknad

Välkommen på Kulturens traditionella julstök lördag och söndag 28-29 november kl. 11-17! I husen från 1700-tal, 1800-tal och tidigt 1900-tal möter du personal i tidstypiska kläder som visar och berättar om hur julen firades förr. Du kan hälsa på tomten, lyssna på jazz, göra eget julpyssel eller se luciatåg i parken. På den traditionella julmkarnaden hittar du julmat, – korv, sill, ost, bröd, must och mycket mer – liksom unika julklappar. Mer information finns på www.kulturen.com.

Julstök hos Tomtefamiljen i Onsjöstugan. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen.

Independent julmarknad

Under skyltsöndagen 29 november ordnar Reko Deli, Trottoar, Cashew Catering, Pachamamas, Pavement och Love Coffee en Independent Julmarknad på innergården till Kyrkogatan 21, kl. 12-16. Hållbart, lokalt och småskaligt!

 

Pintxos, Lilla Gråbrödersgatan 2

Efter omfattande renovering under sommaren är Pintxos nu öppet igen! Pintxos har tagit över den lokal där frisörsalongen Boa tidigare låg, vilket gett möjlighet att skapa en ny och större bar liksom fler sittplatser såväl ute som inne.

Pintxos, Lilla Gråbrödersgatan 2, Lund.
Öppet måndag–torsdag kl. 17-23 och fredag–lördag kl. 17–01.
Bokning av bord: http://pintxos.nu/Booking

 

Sista dagarna för i år på Café Botan

Café Botan har öppet alla dagar kl. 10.00-17.00 och serverar härliga bakverk, luncher och kaffe i en fantastisk miljö vid näckrosdammen i Botaniska trädgården. Söndag 20 september är sista dagen i år då Café Botan håller öppet.

Café Botan, Botaniska trädgården, Östra Vallgatan 20. patisseriet.com/cafe-botan

Kulturnatt 19 september


Lördagen den 19 september fylls Lund med aktiviteter från morgon till kväll. Musik, film, barnaktiviteter, körkonserter, prova-på dans, utställningar, guidade turer, vetenskapsshower och mycket mer. Det mesta är helt gratis!

Program för Kulturnatten

The Color Run lördag 19 september!

LCF-2015_yellow_logo+date

Lund Comedy Festival arrangeras av Anagram och är Sveriges roligaste festival. På bara fem år har den blivit inte bara landets men förmodligen även Nordens största humorfestival.

Totalt medverkar varje år över hundra artister i Lund Comedy Festival – många av landets mest folkkära och populära men också nya talanger och flera internationella stjärnkomiker. Flera förlägger sina premiärer här, andra testar sitt material och några kör specialsydda varianter av sina ordinarie shower. Gemensamt för dem alla är att de gärna kommer tillbaka till festivalen inte minst på grund av den fantastiska publiken som brukar hänga här.

Program för årets festival
Länk till biljettbokning

 

Söndagsöppet 30 augusti

Söndag 30 augusti är det öppet i omkring 150 butiker, caféer och restauranger i Lund. Bilderna visar ett litet urval av de butiker som håller öppet: Pavement & Trottoar, Rabalder, Håkanssons skor, ECCO, MQ, Café Landgren, Love Coffee, Ahlgrens konfektyr, Rosies Cakes & Teas, Grand Hotel, Espresso House, Hudvårdskällaren, Chic o Chic, IM Fair Trade, Café Botan, Patisseriet, Coffee Break, Crêperie Oskar, Lexis Papper, Wasabi, Jäger & Jansson Galleri, Mixx Art.

11143443_10152775000965834_9099785412751346794_n

Barnfesten är en klubb på Mejeriet dit 2-8-åringar och deras föräldrar går för att lyssna på musik, dansa, leka av sig och hänga med en massa nya jämnåriga polare! Mejeriet förvandlas till en mjuk miljö där det är fritt fram att hoppa, dansa och göra vad man vill. Vi spelar musik från hela världen av artister som Michael Jackson, Neneh Cherry, Timbuktu, Daft Punk, Etta James, och Jojje Wadenius. Allt i urval av vår resident DJ: Johanna Olofsson. I denna Sommarspecial flyttar festen ut på Mejeriets terrass!

Mejeriets fik är öppet med bullar, frukt, saft, läsk, kaffe och annat som kan behövas för att ladda batterierna. FRI ENTRÉ! Söndag 9 augusti kl. 13-16 på Mejeriet, Stora Södergatan 64 Lund.

 

Sommarlund – upplevelser för hela sommaren

Sommarlund erbjuder hundratals olika kulturupplevelser för barn, unga och vuxna i Lunds kommun under sommaren. Nästan allting är gratis och det mesta sker utomhus på ett stort antal spelplatser i centrum, stadsdelarna och byarna. Utbudet har en stor spännvid mellan det breda och det smala, det lokala, nationella och internationella – musik, scenkonst, litteratur, konst samt workshops och prova-på-aktiviteter.

Länk till programmet    Ladda ner programmet som pdf

 

Guidade visningar i Botaniska Trädgården

botan-50525b

Följ händelserna under året i Botaniska Trädgården genom de öppna visningar med ett aktuellt tema som äger rum första onsdagen varje månad. Visningarna leds av Botans botanister. Biljetten kostar 50 kr och köps i butiken i växthuset samma dag innan visningen. Ingen föranmälan. Visningarna sker utomhus om inte annat anges.

Onsdag 5 augusti kl. 12.15-13.00, på engelska kl. 13.15

Botaniska trädgården firar 150 år i år. Hela sommaren visas den lilla historieutställningen om Botan i östra orangeriet, öppet kl. 11-15 alla dagar och fri entré. Utanför växthusen ses typiska rabatter från 1860-talet, då det var populärt med blommor i klara starka färger, gärna intill varandra. På bilden ses prins Gustafs öga, Tagetes, Vallmo, Lövkoja och Blåklint.

Sommar på Mejeriet!

mejeriet-brunch

Humorterrassen är öppen på torsdagar t.o.m. 6:e augusti. Restaurangen öppnar 18:00, det roliga börjar cirka 20:00.

Bioterrassen: Säsongens sista film på bioterrassen är Hasse Ekmans film Sjunde himlen som visas 4 augusti. Restaurangen öppnar kl. 18, filmen börjar kl. 22.

Quizterrassen är öppen på onsdagar t.o.m. 5:e augusti. Restaurangen öppnar 18:00, quizet börjar cirka 20:00. Quizledaren Kristoffer Jonzons humoristiska och avväpnande stil tvingar dig att träna skattgroparna och geniknölarna simultant. Vässa pennorna, skumma Wikipedia och ta med ditt bästa lag!

Mejeriet, Stora Södergatan 64 (Stadsparkens södra entré). www.kulturmejeriet.se

 

Coffee Break, Skt. Petri kyrkogata

Många kommer till Coffee break för den mycket populära frukosten med surdegsbullar, juice och kaffe eller te, medan andra kommer för Lunds bästa scones, bakade på filmjölk, keso och mjöl. Allting är egenproducerat och det senaste tillskottet i caféet är glutenfritt bröd, som än så länge säljs i fyra olika varianter, liksom glutenfria muffins och kakor. Därtill finns ett stort utbud av smörgåsar, sallader, smoothies och annat. Med våren i antågande är den fina uteserveringen på bakgården en ljuvlig plats!

Coffee break är ett café i klassisk miljö på Skt Petri Kyrkogata i Lund. I det egna stenugnsbageriet på gården bakas fantastiska bröd och bakverk, medan Coffee breaks baristor serverar kaffe av hög kvalitet. Det här är ett café med stor egen charm och många lojala stamgäster, något som märks bland annat på fina omdömen på Tripadvisor.

Coffee break, Skt Petri kyrkogata 5, Lund. www.coffebreak.nu.

Humana Second Hand

Sedan Humana flyttat till nya och större lokaler på Kyrkogatan 5, Erikshjälpen öppnat igen efter renovering och Emmaus Lund flyttat till stan finns det ett stort utbud av second hand och vintage i centrala Lund. Bilderna ovan kommer från Humanas nya butik som erbjuder ett välsorterat sortiment av vintage från 90-talet och bakåt; fynda märkeskläder och kombinera med Dr. Martens, 70-talsklänningar, sidenblusar, Levis 501:or och jeansjackor, flanellskjortor och platåskor! Sortimentet är säsongsbetonat och varje dag kommer det in nya varor i butiken!

Humana Kyrkogatan 5. Erikshjälpen Stora Södergatan 25. Emmaus Lund Stora Södergatan 35. Amnesty loppis Bredgatan 8. Lions Fyndbod Kungsgatan 2b.

 

Annika Hickery Couture

Skräddarmästare och brodös Annika Hickery har sitt skrädderi på Fredsgatan. Oavsett om du vill beställa en doktorskrage, en glamorös festblåsa eller en välsittande vardagskjol finns en gemensam nämnare: plaggen ska vara personliga och av högsta kvalitet.

Doktorskragar och akademiska kragar tillhör den akademiska högtidsdräkten. Det finns 39 olika mönster beroende på universitet och fakultet. Kragen broderas helt för hand, med svart silke på svart sammet. Annika Hickery är ensam i Lund och en av tre i hela Sverige som broderar akademiska kragar. Bilderna visar professors- respektive doktorskrage från Lund.

Hickery Couture, Fredsgatan 2. tel. 046 13 35 37 / 0707 13 35 37.
Öppet tisdag-fredag kl. 10-16.30. Lunch 12.30-13-30, fredag 12.00-13.40.

 

Lundasparris pop-up shop in the Market Hall

lundasparris-550

Lundasparris´fantastic green asparagus is cultivated just north of Lund. The asparagus is of finest quality, always fresh and very carefully harvested. During the season which lats until Midsummer, Lundasparris has a pop-up shop in the Market Hall. In central Lund the asparagus is also sold at ICA Malmborgs, and served at many fine restaurants. Buljong, les Halles and Grand Hotel are some of them!

 

Afternoon Tea & Brunch at Grand Hotel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grand Hotel serves a very popular Afternoon Tea on Saturdays from 13 to 16, as well as Brunch on Sundays from noon. Afternoon tea costs 215 kr and brunch 255 kr.

Grand Hotel, Bantorget. tel. 046-280 61 00. www.grandilund.se

Sunday brunch at Mejeriet

mejeriet-brunch

Mejeriet serves a very popular Sunday brunch in the City park. There is a beautiful outdoor terrace, when the weather is good. The brunch offers smoothies, cheeses, fresh fruit, pancakes, roast beef and much more. Open Sundays 11-15. Book your table at bokabord@kulturmejeriet.se. Write your namn, number of guests and the time you wish to come. You can book until 9 the same day, after that drop in only.

 

Ecologic and locally produced soups at Buljong!

Ramsons, ground elder and nettles from the woods just outside of Lund – soon to be found in fantastic, ecologic and locally produced soups cooked with much love at Buljong!

Buljong, Östra Mårtensgatan 6. Open weekdays from 11-15.

 

Oysters at Malmstens Fisk

lundcity-lundicity-141103

Enjoy oysters at Malmstens Fisk every Friday from 3 pm-6 pm until Midsummer!

Malmstens Fisk, the Market Hall, Mårtenstorget 1 Lund.

 

Reko Deli, Bredgatan 4

At Reko Deli you find cheeses, salamis, olives, olive oils, marmelades and other hand picked delicacies; everything is ecologic and produced in a sustainable way what regards environment, animal care and ethics.

Bianca Denvall runs Reko Deli together with her husband, and has until now worked with an ecologic and sustainable catering business. She plans to incorporate her own products in the sortiment later on, as well as mini-delicacy sandwiches.

Bredgatan 4. Open Monday-Wednesday 11-18, Thursday-Friday 11-19, Saturday 10-15.

 

Reko Deli, Bredgatan 4

I Reko Delis nyöppnade butik på Bredgatan 4 hittar du ostar, charkuterier, marmelader, oliver, olivoljor och andra handplockade delikatesser för alla som vill njuta av livets goda och samtidigt veta hur maten har producerats. Alla produkter är ekologiska, hållbart producerade vad gäller miljö, djurhållning och etik och gärna inköpta i direktkontakt med producenterna.

Bianca Denvall driver Reko Deli tillsammans med sin man, och har tidigare arbetat med sin egen klimatsmarta cateringverksamhet Biancas kök. Bianca planerar att så småningom införliva egna förädlade produkter i sortimentet, och även erbjuda mini-delikatessmackor till försäljning.

Bredgatan 4, mitt emot Linnéplatsen. Öppet Måndag-onsdag kl. 11-18, torsdag och fredag kl. 11-19, lördag kl. 10-15.

 

Ostronfrossa på Malmstens Fisk

lundcity-lundicity-141103

Varje fredag kl. 15-18 fram till midsommar kan du avnjuta ostron på Malmstens Fisk!

Malmstens Fisk, Saluhallen, Mårtenstorget 1 Lund.

 

Söndagsbrunch på Mejeriet

mejeriet-brunch

Fira Mors dag med Mejeriets populär brunch med härlig uteservering i Stadsparken. På brunchen serveras allt från rostbiff och hemmagjord remouladsås till smoothies, goda ostar, färsk frukt och nygräddade pannkakor, söndag kl. 11-15.

Efterfrågan är stor och bord bokas på bokabord@kulturmejeriet.se. Skriv namn, telefonnummer, antal personer samt vilken tid ni önskar komma. Ni får sen ett svar som bekräftelse på er bokning. Mejeriet tar bokningar fram till 09:00 samma dag, därefter är det drop in som gäller.

 

Lundasparris pop-up butik i Saluhallen

lundasparris-550

Lundasparris fantastiska gröna sparris odlas i Vallkärra strax norr om Lund. Sparrisen är av högsta kvalitet både smakmässigt och utseendemässigt, alltid dagsfärsk och varsamt skördad. Under säsongen som varar fram till midsommar har Lundasparris en pop-up butik i Saluhallen och i centrala Lund finns sparrisen även på ICA Malmborgs. Lundasparris finns på menyn hos många av Lunds restauranger; Buljong, les Halles och Grand Hotel är några av dem!

 

Midsommarkransar från Pretty flowers

300_IMG_1434443488001

Inför midsommarafton går det bra att beställa vackra kransar hos Pretty flowers – måttbeställda, naturliga, småblommiga, skapade av trädgårdsblommor som smälter samman i en fin harmoni. Besök butiken på Bantorget 6 eller maila prettyflowers.lund@gmail.com!

 

Bli midsommarfin hos Tant Hulda

tanthulda

Inför midsommarhelgen har Tant Hulda fyllt butiken med fina sommarklänningar, matchande tofflor från Nybrotoffeln och strumpor från SneakyFox, om det nu skulle bli lite svalt väder.

Tant Hulda,  Stora Gråbrödersgatan 12. tanthulda.se Öppet mån-tor 11-18.

 

Närproducerat och ekologiskt på Buljong!

Ramslök, kirskål och nässlor från Skytteskogen i Veberöd – snart i en ekologisk, närproducerad och kärleksfullt tillagad soppa på Buljong!

Buljong, Östra Mårtensgatan 6. Öppet vardagar kl. 11-15.

 

Afternoon tea på Grand

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njut av klassisk Afternoon tea med vänner, nära och kära i matsalen på Grand Hotel; Sandwiches, bakverk och varma scones med alla goda tillbehör, marmelader, curder och vispad grädde. Välj ert favoritte ur temenyn och njut av ett glas champagne. En mysig lördagseftermiddag under kristallkronorna till tonerna av levande musik.

Varmt välkomna lördagar kl 13.00-16.00.

Grand Hotel, Bantorget Lund. www.grandilund.se

 

Sommarhelg i Lund 30-31 maj

omslag-lc

Lund visar sig från sin bästa sida en försommarhelg då stan fylls av aktiviteter. På lördag är det loppmarknad på Södra Esplanaden från tidig morgon, torghandel på Mårtenstorget kl. 6.30-14, Polisens dag på Stortorget kl. 11-15, utställningen BodyTalk öppnar på Lunds Konsthall och Krognoshuset visar Martin Berring & Line Åxman, Historiska muséet har guidade visningar kl. 13 och kl. 15, Emil i lönneberga-utställningen visas på Kulturen, Crafoord Auktioner har kvalitetsauktion och mycket annat händer.

Söndag 31 maj är det söndagsöppet i omkring 150 butiker, caféer och restauranger. Skissernas museum har familjesöndag med skapande verkstad och visning för barn, söndagsbrunch serveras bl.a. på Mejeriet och Stadsparkscaféet, Grand erbjuder mors dags-meny, Historiska muséet har skapande verkstad och Vattenhallen erbjuder experiment och shower!

 

Kvalitetsauktion på Crafoord Auktioner

Lördag 30 maj kl. 12 håller Crafoord Auktioner kvalitetsauktion i sina lokaler på Clemenstorget. Visningarna inleds söndag då det är öppet kl. 12-16, och därefter onsdag-fredag kl. 14-19. Auktionskatalogen hittar du här!

 

Söndagsbrunch på Mejeriet

mejeriet-brunch

Fira Mors dag med Mejeriets populär brunch med härlig uteservering i Stadsparken. På brunchen serveras allt från rostbiff och hemmagjord remouladsås till smoothies, goda ostar, färsk frukt och nygräddade pannkakor, söndag kl. 11-15.

Efterfrågan är stor och bord bokas på bokabord@kulturmejeriet.se. Skriv namn, telefonnummer, antal personer samt vilken tid ni önskar komma. Ni får sen ett svar som bekräftelse på er bokning. Mejeriet tar bokningar fram till 09:00 samma dag, därefter är det drop in som gäller.

 

Gårdsfest 28 maj kl. 17-22

GÅRDS FEST klar.indd

Torsdag den 28 maj kl. 17-22 bjuder Pachamamas, Reko Deli, Love Coffee, Humana, Pavement och Trottoar på skönt häng och (förhoppningsvis) strålande sol på gården till Kyrkogatan 21.

Njut av såväl trevliga människor och musik som stans godaste mat, dryck och kaffe. Dessutom blir det försäljning av ekologiska hårvårds- och spaprodukter, kläder samt utlottning av fina priser!

Om gänget som bjuder in till fest:
Pachamamas är salongen som erbjuder ekologisk hårvård för hela familjen (finns på Kyrkogatan 21).

Reko Deli säljer utsökta delikatesser med fokus på miljö, djurhållning och etik (finns på Bredgatan 4).

Love Coffee är en renodlad kaffebar där du kan njuta av handbryggt kaffe, dagens brygg god espresso och massa annat gott (finns på Klostergatan 1).

Humana är second hand-butiken med ett välsorterat sortiment av vintage från 90-talet och bakåt (finns på Kyrkogatan 5B).

Pavement och Trottoar erbjuder stans bästa klädutbud för killar och tjejer. Här står stil, hållbart mode och bra priser i centrum (finns på Kungsgatan 4).

 

LundaPride 23 maj 2015!

LundaPride mingel 1

Lördag 23 maj är det dags för #LundaPride15. Minst 5 000 personer väntas delta i paraden som utgår från Lundagård och tågar genom centrala Lund med start kl. 17. Programmet i övrigt är fullspäckat med spännande talare och artister, ett inspirerande seminarieprogram, PridePark i Lundagård med HBTQ-relaterade organisationer och aktörer, ett café med omvärldsblick som utgör en informell och avslappnad mötesplats och fram mot kvällen konserter, HBTQ-gudstjänst, melodifestivalfinal på storskärm och klubb!

Program för LundaPride

 

Ost- och vinprovning på Bengtsons Ost

Upplev ost och vin i en härlig kombination! Ostmästare Fredrik Bengtson med sommelier guidar er igenom kvällens smaker. Provningarna innehåller åtta olika sorters ost och tre noga utvalda viner som avnjutes med goda tillbehör såsom kex, marmelad och paprika. Anmälan sker genom betalning i butiken. Pris: 475:-/person. Datum: 5/5, 19/5, och 2/6, samtliga tillfällen kl. 18.30.

Bengtsons Ost, Klostergatan 10, Lund. Öppet vardagar kl. 10-18, lördag kl. 9.30-16.00

 

11205603_1579323742336715_7168098465561068411_n

Torsdag 21 maj arrangerar LundaPride after work i Saluhallen i samarbete med Malmstens Fisk & Kök samt Terrin & Vin kl. 16-19. Malmstens Fisk erbjuder ostron för 10 kr styck och mousserande vin för 50 kr/glas, medan Terrin & Vin serverar mungbönsburgare med kinchimajo och ett glas öl eller vin för 139:- eller Toast Skagen och ett glas vitt vin för 159:-

 

 

Lundaloppet_2015_A5

World Fair Trade Day på Klotet 9 maj

lundcity-klotet-1

Klotet uppmärksammar World Fair Trade Day på lördag genom att bjuda alla som handlar i butiken på en överraskning. Alla som besöker butiken bjuds dessutom på kaffe och provsmakning av marmelader, allt producerat enligt WFTO´s tio principer för Fair Trade.

Klotet Lund, Stora Tomegatan 48, Lund. http://klotetlund.se/ Öppet måndag-fredag kl. 11-18 och lördag kl. 11-15. 

Gästspel av Tommy Myllymäki på Grand

Tommy Myllymäki är Sveriges representant i Bocuse D´Or 2014, vinnare av Årets Kock 2007 och Kockarnas Kamp 2012. Han är också ett välkänt ansikte från TV-rutan. För Grands gäster presenterar Tommy Myllimäki en femrättersmeny 24-25 april.

Grand Hotel, Bantorget Lund. www.grandilund.se

 

Cityjakten 25-26 april!

web-annons

Nu drar Cityjakten igång! Handla för minst 300:- under helgen 25-26 april i någon av de medverkande butikerna / restaurangerna, och ta chansen att vinna fina priser!

1:a pris Shopping för 10 000:- fördelat på minst tre medverkande butiker i sällskap av en fotograf/skribent.

2:a-5:e pris Presentkort på 500:- att använda i valfri medverkande butik.

Fyll i din anmälan till tävlingen på Cityjaktens mobilsajt eller använd de talonger som finns på plats i butikerna. Lista över deltagande butiker / restauranger finns här samt på mobilsajten.

Cityjakten arrangeras av Handelsföreningen i Lund. Tävlingen pågår under helgen 25-26 april. Vinnarna dras av Handelsföreningen under vecka 18 och kontaktas via mail eller telefon. Den som vinner shopping för 10000 kr måste handla i minst tre av de medverkande butikerna. Butikerna kontaktas i förväg och på shoppingturen finns fotograf/skribent med. Bilder och text publiceras sedan på lundcity.se och i Lokaltidningen Lund.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Tatis Galleri för Konst & Vetenskap: Higgs-partikeln

Tatis Galleri för Konst och Vetenskap är stolta över att presentera ett konstprogram på temat ”Higgs-partikeln”, lördag 18 april med början kl. 17. Kvällen inleds med vernissage på Hans Björns utställning, vars målningar visas i bildspelet ovan. Senare kommer prof. i partikelfysik Leif lönnblad att hålla en föreläsning om Higgs-partikeln och operasångerska Ellinor Schüller framföra musikalisk improvisation med sång och piano till Hans Björns målningar.

Förhandsbokning krävs för deltagande i arrangemanget! Anmäl dig genom att maila till agneta@agnetasofiadotter.com. Fri entré för medlemmar, övriga 100 kr. Servering av soppa och tilltugg.

Tatis Galleri för Konst & Vetenskap, Stora Gråbrödersgatan 13 en trappa upp, Lund. Facebook.

Söndag 29 mars har omkring 150 butiker, caféer och restauranger söndagsöppet kl. 12-16. Det är gratis parkering i hela Lund City, såväl på gator och torg som i parkeringshus. Citysamverkan bjuder på kaffe från Lexis kaffecykel på Stortorget och ballonger till alla barn. Spontankören underhåller på Stortorget från kl 13.


HÄNDER I LUND 29 MARS:

Botaniska Trädgården: Café Botan har öppnat för säsongen. Utställningen ”Vad har du i din müsli?” visas i orangeriet, växthuset.
Kulturen: Emil i Lönneberga-utställning
Söndagsbrunch: Mejeriet, Grand Hotel, Stadsparkscaféet, Godset och Kulturkrogen
Lunds Konsthall: Utställning med den visionäre franske filmskaparen Chris Marker
Vattenhallen: Experiment och shower för barn och unga
Månteatern: Linde, Jenssen och Bergcrantz. En konsert med en skön blandning av musik på allra högsta nivå inom jazz, visa och klassisk gitarr.
Jäger & Jansson Galleri: Utställning med Oskar Glemme & Jonas Lundh
Krognoshuset: Utställning med Johan Sundgren & Lisbeth Grägg
Biograf Södran, Mejeriet: Barnfilm Linnea i målarens trädgård kl. 14
Handboll i Arenan: LUGI herrar möter Eskilstuna Guif i Sparbanken Skåne Arena kl. 15.15

 

 

Lund Comedy Festival Spring edition 20-21 mars

lundcopmedyfestival

Lund Comedy Festival Spring Edition 20-21 mars är en minivariant av sensommarens festival, med drygt tio shower i Stadshallen i Lund. Under Spring Edition blandas publikens favoriter från föregående festivaler med nya spännande namn – en kick off inför den stora festivalen i september.

På scen står bl a Anders Jansson med en ”work in progress” inför sin kommande enmansshow, knivskarpa imitatören och sångerskan Maria Möller och fenomenala Gunhild Carling med sin otroliga varietéshow. Dessutom kommer Ann Heberlein att prata om meningen med allt och Erik Olkiewicz presenterar en laddad hypnosshow, och så blir det ett samtal med Youtube-fenomenet Simon Lussetti. Du får också chans att bekanta dig med populära figurer som Allram Eest, Kjell & Birgitta och Hans Skägga samt uppleva när Anders Jansson och Johan Wester spelar in sin färska pod ”Nyfikat”.

Program
Biljetter

Lund Comedy Festival startades på initiativ av Lundaprofilerna Anders Jansson och Johan Wester 2010, då med namnet Lunds humorfestival. Förebilden och inspirationskällan heter Edinburgh Festival Fringe, världens största humorfestival som arrangeras varje år i den skotska huvudstaden.

 

heminredning_-web

Åhléns Lund erbjuder 15% på hela Hem-avdelningen för dig som är eller blir klubbmedlem. Erbjudandet gäller 20-22/3 på ordinarie pris och kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

Åhléns, Stora Södergatan 6 Lund. Öppet måndag-fredag kl. 10-19.30, lördag kl. 10-17 och söndag kl. 12-16.

 

Gästspel Årets Kock – Thomas Sjögren 20-21 mars

itemImage_171

Vinnaren av Gastronomiska Akademiens Guldmedalj gästar Grands kök och frestar med en 5-rättersmeny. Kombinera detta med övernattning i ett av våra vackra rum och du får ett dygn att minnas! Pris från 1390 kr per person. Enkelrumstillägg tillkommer. Detta ingår i paketet:

Övernattning i dubbelrum
5-rättersmeny
Frukostbuffé från Skånes hav och åkrar
Fri tillgång till vår bastu och relaxavdelning

Grand Hotel, Bantorget, Lund. tel. 046-280 61 00. www.grandilund.se

 

 

Fri leverans av sushi från Wasabi Sushi

lundcity-wasabi-utkorning

Wasabi Sushi erbjuder fri leverans av sushi: inom Lund vardagar kl. 11-12, vid beställning dagen före per telefon, minimum fem portioner. På Wasabi Sushi möter du en genuin japansk atmosfär och en gastronomisk upplevelse i hjärtat av Lund. All sushi görs direkt på beställning. Menyn hittar du här! tel. 046- 396 396.

Wasabi Sushi, Lilla Gråbrödersgatan 2, Lund. tel. 046 – 396 396.  Öppet måndag-torsdag kl. 11.30-21, fredag kl. 11.30-22, lördag kl. 12-22, söndag kl. 15-22.

I Saluhallen serveras sushi och egna delikatesser måndag-torsdag kl. 10-18, fredag kl. 10-19 och lördag kl. 9.30-15.

 

 

Love Coffee, Klostergatan 3

lundcity-love-coffee

I den nyöppnade kaffebaren med butik på Klostergatan 3 serverar Love Coffee egenrostat specialkaffe; det bästa säsongen har att erbjuda med unik karaktär av ursprung och terroir. I butiksdelen säljs kaffebönor, kvarnar och andra kaffetillbehör.

Klostergatan 3, Lund. facebook.com. Öppet måndag-fredag kl. 9-18, lördag kl. 10-17.

 

Söndagsöppet 1 mars!

På söndag har omkring 150 butiker, caféer och restauranger i Lund söndagsöppet med upplevelser, kultur, mat och shopping för hela familjen! Många har särskilda erbjudanden denna söndag och all parkering i centrala Lund, på gator, torg såväl som i parkeringshus, är gratis. Vi har öppet 1 mars kl. 12-16 – variationer i öppettiderna förekommer! Ahlgrens konfektyr, Akademibokhandeln Gleerups, Apoteket Hjärtat Mårtenstorget, Barista, Bellman, Chic o Chic, Coffee Break, Coop, Crafoord Auktioner, Crêperie Oskar, Destress SPA, ECCO, Espresso House, ETON, GANT University Store, Godiva, Grand Hotel, Grill & Meze Lounge, Haga Hem, Halong, Harrys, Hennes & Mauritz, Hudvårdskällaren, Håkanssons skor, ICA Malmborgs, ICA Söderlivs, Indiska, Italia, Jäger & Jansson Galleri, KC Blommor, Korvhuset, Krognoshuset, Kulturens Hökeri, Kulturens museibutik, Lagerhaus, Lekia, Les Halles, Lexis Papper, Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik, Lundia, Mikai, Mormors bageri, MQ, Noa Noa, Patisseriet, Pretty Flowers, Polarn & Pyret, Pressbyrån, Rabalder, Ramklints, Red Fellas, Rosegarden Neo Asia, Seven Eleven, Stadium, S:t Jakobs Stenugnsbageri, Tehuset Java, Ting, Turistbyrån, Udda Tina, VED, Wasabi, With Love, Zen Sushi, Åhléns.

Stråh, Klostergatan 4

Stråh ligger i en klassisk lokal som tills för 15 år sedan rymde Sune Anderssons frisörsalong på Klostergatan 4. Salongen är helt nyrenoverad och erbjuder en lugn, avkopplande och välkomnande miljö. Jenny & Inga driver salongen tillsammans och har för närvarande två anställda och en elev. Att ge god service och ett fint bemötande till var och en ur den breda kundkretsen är en viktig ambition. ”Det är viktigt att alla känner sig välkomna till Stråh för en avkopplande stund. En bra och seriös utbildning är viktigt för oss därför har vi både elev och trainees på salongen”. Stråh är medlemmar i Sveriges Frisörföretagare.

Stråh, Klostergatan 4. tel. 046-13 00 65.

 

Guided Tour of the Botanical Garden in English

What happens in the Botanical Garden during the year? Come to a guided tour and find out. The Garden offers guided tours the first Wednesday each month during 2015, each month with a topic of current interest. The tours are led by the Garden’s botanists. Ticket SEK 50, are bought in the store in the greenhouses the same day as the tour. No registration needed before the event. The tours are conducted outdoors, please dress accordingly.

Guided tour in English Wednesday February 4th, at 13.15-14.00: Topic: ”How do the plants outdoors cope with the winter weather in Lund?”

 

Lundasöndag 25/1: Upplevelser, kultur, mat & shopping

På söndag är det Lundasöndag med  upplevelser, kultur, mat och shopping för hela familjen och fri parkering i hela centrala Lund!

Följande butiker, caféer och restauranger har öppet: Ahlgrens konfektyr, Akademibokhandeln Gleerups, Apoteket Hjärtat Mårtenstorget, Barista, Bellman, Café tjugan, Chic o Chic, Coffee Break, Coop, Destress Spa, Espresso House, Eva-butiken, GANT University Store, Godiva, Grand Hotel, Grill & Meze Lounge, Haga Hem, Hasselgrens Royal Design, Hennes & Mauritz, Håkanssons skor, ICA Malmborgs, ICA Söderlivs, Indiska, Italia, Jäger & Jansson, KC Blommor, Korvhuset,  Krognoshuset, Kulturens Hökeri, Kulturens museibutik, Lekia, Les Halles, Lexis Papper, Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik, Lundia, Mikai, Mormors bageri, MQ, Noa Noa, Patisseriet, Polarn & Pyret, Pressbyrån, Ramklints, Rosegarden Neo Asia, Royal Thai, Seven Eleven, Spatzera, Stadium, Skt Jacobs Stenugnsbageri, The Body Shop, Ting, Turistbyrån, Udda Tina, VED, Wasabi, With Love in Lund, Zen Sushi, Åhléns.

Öppet har även Skissernas Museum, Kulturen, Historiska Muséet, Livets Museum, Vattenhallen med experiment och shower, Högevallsbadet, Konsthallen, Stadsbiblioteket, Kino, SF Bio, Sagohuset på Lunds Stadsteater och mycket annat! Rekommenderade öppettider är kl. 12-16 men avvikelser förekommer! Meddela oss gärna om din butik saknas i förteckningen ovan genom att skicka ett mail till info@lundcity.se.

Ta bussen till stan och vinn en lunch för två! När du betalt bussresan med ditt Jojo-kort ber du busschauffören om ett kvitto  på din resa.  Skriv namn och telefonnummer på baksidan och lämna detta på Lunds Turistbyrå söndag 25 januari (öppet kl. 12-16). Vinnaren av ett presentkort på 500 kr på valfri söndagsöppen restaurang publiceras här på www.lundcity.se och meddelas per telefon.

 

MIXX art, Bankgatan

mixxart-lundcity

På Bankgatan 2, granne med Mårtenstorget ligger MIXX art, inramnings- och konstbutik. Här finns ramar i stor sortering men man kan också köpa en skräddarsydd inramning. På MIXX art hittar du ett stort urval av tavlor och bilder, inspiration för heminredning, samt kort och presenter för alla tillfällen.
Mukhlos Khodiar är certifierad rammakare sedan 15 år och verksamheten bygger på hög service och kvalitet.

– Jag hjälper kunden att hitta rätt bland tusentals bilder på papper eller duk och det stora utbudet av ramprofiler. Vi hittar alltid en lösning som passar och alla ska kunna lämna MIXX art 100 % nöjda!

 

Jazzparty i AF-borgen 17 januari

Lady Swing Orchestra_2

Lördagen den 17 januari  kl. 19.00 öppnas portarna till AF-Borgen för årets jazzparty med nio band på sex scener.  Ett fyrverkeri av jazz, jive, blues och tango. Biljetter kostar 375 kr och köps på Turistbyrån i Lund, på Kulturcentralen i Malmö och över nätet hos Julius och Tickster.

Mer information finns på jazzpartys hemsida.

 

Blomsterkurser på Pretty Flowers

Pretty Flowers ordnar nu blomsterkurser med tema vinter. En kurskväll tar 2-4 timmar beroende på om det är 1 eller 2 arbeten. Inga förkunskaper behövs, verktyg finns på plats och allt material ingår. Kursen hålls i Pretty Flowers butik på Bantorget. Skapa en lummig dörrkrans med olika typer av grönt och naturmaterial eller en bordskrans av grönt, snittblommor och handstöpta ljus. Information om datum, tider och kursernas innehåll finns här.

Pretty Flowers, Bantorget 6. Öppet vardagar kl. 10-18, lördag kl. 10-15.

 

Lund får ny skivbutik – Popup-butik utan pop!

opus-lundcity

Skivmarkanden må svikta men det är inget som hindrar lundabaserade  OPUS  att i dagarna slå upp portarna till en tillfällig skivbutik på  Stora Södergatan 8.

– Vi har märkt att det fortfarande finns ett sug efter fysiska cd och riktiga tidningar. Det fysiska lever i högsta grad, framför allt nu inför julen. Eftersom vi har både vår redaktion och vårt postorderlager med cd och dvd i samma fastighet tänkte vi att det är ett perfekt läge att ge lundaborna en chans att fynda riktigt bra ”ljudklappar”, och för oss är det en kul möjlighet att träffa kunder och musikintresserade, säger  Olof Esbjörnsson , redaktör för OPUS.

Huvudinriktningen för den nya pop-up-butiken är tidningarna cd och dvd. Men även de som släppt taget om cd-skivan kan hitta något annorlunda:  OPUS egendesignade ”Klassiska Hårdrockströjor”  går nämligen också att köpa i den nya butiken. I slutänden är det förstås möjligheten att möta befintliga och presumtiva läsare och erbjuda prenumerationer av OPUS – Skandinaviens största magasin om klassisk musik och opera.

 

 

 

Sista helgen med Thomanders jul

thomanders_jul

Thomanders Jul är ett julprojekt i Lund med 1800-tal som tema. Hästdroskor, utomhusteater, julbodar, musikkårer, sångkörer, träff med Tomtemor och Tomtefar – allt med en omisskännlig fläkt av 1800-tal över sig. Detta och mycket annat  får lundabor och tillresta uppleva under de fyra adventshelgerna i december.

Program 20-22 december

 

Luciakonserter i Domkyrkan

angel_domkyrkan

En tradition som många älskar är Luciakonserten i Domkyrkan med Lunds domkyrkas gosskör. I år medverkar även körerna Korallerna, Cantores Cathedrales och Korinterna.

Fredagen den 12 december kl. 19.00
Lördagen den 13 december 15.00 och 16.30
Söndagen den 14 december 15.00

Biljetter säljs från den 17 november genom Arkens bokhandel i Domkyrkoforum.

Kvalitetsauktion på Crafoord Auktioner

Crafoord Auktioner håller kvalitetsauktion lördag 6 december kl. 12. Auktionen visas söndag 30 november kl. 12.16, onsdag-fredag 3-5 december kl. 14-19 och auktionsdagen kl. 10-12. Hela katalogen kan ses på www.crafoordauktioner.se.

Crafoord Auktioner, Clemenstorget 7, Lund. tel. 046-211 18 70.

 

Café & Crêperie Oskar

facebook-creperie-oskar

With inspiration from Parisian crêperies, recently opened Café & Crêperie Oskar serves crêpes, galettes, waffles, breakfast and during the weekends also brunch. The café is run by the same owners as Hotell Oskar around the Corner, Winstrup Hostel on Winstrupsgatan and Check Inn Bed & Breakfast on Hantverksgatan. The café serves as reception and living room for the hotel guests, who are also served their breakfast here.

Café & Crêperie Oskar, Klostergatan 14. www.hotelloskar.se. Öppet vardagar kl. 7-20, lördag kl. 8-18 och söndag kl. 8-15.

 

Sju lundarestauranger i Whiteguide 2014

lundcity-whiteguide

Då Whiteguide presenterade sin guide till Sveriges bästa restauranger 2014 fanns sju restauranger från Lund representerade: Grand Hotel, Mat & Destillat, Vendels Matrum, Klostergatans Fisk, Les Halles, Klostergatans Vin & Delikatess samt M.E.A.T. Särskilt varmt grattis till Mat & Destillat som klättrat rejält och placerar sig i kategorien ”Mycket god klass”, där även Grand Hotel återfinns!

Även två av Lunds caféer rekommenderas av Whiteguide: Patisseriet och St Jacobs Stenugnsbageri.

Den fullständiga förteckningen med motiveringar hittar du här: www.whiteguide.se.

 

Söndagsbrunch

Söndagsbrunch serveras på bl.a. Mejeriet, Kulturkrogen, Hotell Lundia, Grand Hotel och Stadsparkscaféet!

 

Skyltsöndag 30 november

lc-jul-stortorget

Ta med hela familjen och upplev när Lund visar sig från sin vackraste sida: söndag 30 november kl. 12-18.

Lunds lucia uppträder på Bantorget kl. 13.45, på dansbanan på Kulturen kl. 14.15 och kröns därefter på Bantorget kl. 15. Ljusträdet utanför AF i Lundagård tänds kl. 16.

Innan dess tänds granen på Stortorget på fredag 28/11 kl. 16, med invigningstal av Jacques Schultze och servering av glögg.

 

 

Bruns Frisörer vinner miljöpris

bruns-frisorer

Bruns frisörer jobbar med vacker naturlig hårfärg som är skonsam mot både miljö, hår och hud. I en bransch som är full av farliga kemikalier både för kunder och för de som varje dag arbetar med produkterna har Bruns frisörer valt att bli en ”eko-reko salong”. Bruns frisörer kokar bland annat egna giftfria växtfärger, och för detta arbete mottog men 2014 Lunds kommuns miljöpris. Miljöpriset ges för förtjänstfulla insatser som långsiktigt främjar miljön i Lunds kommun. 

Bruns frisörer, Kiliansgatan 17, 046-13 11 13.

 

Scandinavian Sportsmen firar 35 år

Annons_Scandsportsmen_141109_248x372_sydis.indd

Scandinavian Sportsmen firar 35 år med 35% rabatt på utvalda varor 13-15 november.
Länk till erbjudanden : http://scandinavian-sportsmen.se/

Scandinavian Sportsmen, Klostergatan 5, Lund

Rom & Chokladprovning med Duande Dove

ahlgrens-rom-choklad

Duane Dove är en av Sveriges främsta experter på lagrad rom. Dessutom är han Sveriges enda kakaobonde med sitt plantage i Trinidad Tobago, som vann 3 guldstjärnor i England vilket är högsta betyget man kan få i denna tävling där världens främsta chokladproducenter är med. Lördag 15 november kl. 17-19 finns Duane Dove på plats på Bengtsons Ost, Klostergatan 10, för rom- och chokladprovning i samarbete med Ahlgrens konfektyr. Endast förköp! Biljetter finns hos Ahlgrens konfektyr i Saluhallen och på Lilla Fiskaregatan.

Duane Dove kommer även till Saluhallen där han i samarbete med Ahlgrens Konfektyr bjuder på smakprov och berättar om sin choklad Tobago Estate.

 

Höstlovsstickning

annons_city_lundcityvariant

Under höstlovet håller Tant Hulda stickkafé för stora och små tjejer och killar i butiken på St. Gråbrödersgatan 12.

Tisdag 28 oktober kl. 14-16
Torsdag 30 oktober kl. 14-16

Inga förkunskaper krävs, material finns att köpa i butiken. Kom och låt din skaparglädje flöda.
Anmälan på info@tanthulda.se

Excellent Service!

Under sommaren har turister i Lund haft möjlighet att ge pins med texten ”Excellent Service” till personer eller verksamheter som de tyckte gav utmärkt service.

Totalt delades det ut omkring 500 pins från Turistbyrån i somras.  Målet med tävlingen har varit att sätta fokus på vikten av att kunna erbjuda en bra service, och genom att visa på goda exempel höja servicenivån ytterligare i Lund. Idag tisdag presenterades de tre vinnarna.

Vi gratulerar
Maria Jönsson, servitris på Kulturkrogen
Linnea Nilsson, receptionist, StayAt Lund
Clara Leijon, servitris på Terrin och Vin

Vinnarna premierades under en ceremoni i Rådhuset med diplom och pris i form av ett presentkort på 300 kronor att utnyttja i Handelsföreningens butiker i Lund.  Även de verksamheter som fått fem pins eller fler uppmärksammades idag och tilldelades diplom. Dessa är StayAt Lund och Scandic Star.

 

Grand Soul och Jazz

Mikael Rickfors

Det har blivit dags för den 27:e upplagan av Grand Jazz som i år byter namn till Grand Soul och Jazz. Precis som tidigare år fylls huset av svängig musik från norr och söder. Biljetter köps i Grands reception. Grand Soul och Jazz äger rum lördag 1 november. På scen: Mikael Rickfors, Lisa Doby, Thorbjørn Risager & The Black Tornado, Stina Stenerud and her soul replacement, Quiet nights orchestra, Snorre Kirik Quintet, Mosaik.

 

Innovationskarneval 1-2 november

innocarnaval

Helgen 1-2 november äger Sveriges första Innovationskarneval rum i Lund. Lunds kommun bjuder på 80 programpunkter för hela familjen under två intensiva dagar. Läs mer om projektet här! I samband med detta kommer staden att kläs i rosa med hjälp av rosa paraplyer, rosa lysande kuber, rosa paraplyinstallationer, paraplyer i träd, paraplyer som hängs i vajrar, gatstolpar kläs i rosa….

 

Gamla Bokens dagar i Stadshallen

Gamla-bokens-dagar

 

 

Café & Crêperie Oskar

facebook-creperie-oskar

Alldeles nyöppnade Café & Crêperie Oskar hämtar sin inspiration från Paris crêperier. Här serveras crêpes, galetter, våfflor, frukost, fika och på helgen även brunch. Bakom Crêperie Oskar står samma ägare som till Hotell Oskar som ligger runt hörnet, Winstrup Hostel på Winstrupsgatan och Check Inn Bed & Breakfast på Hantverksgatan. Crêperiet fungerar även som reception och vardagsrum till hotellgästerna som också serveras frukost här.

Café & Crêperie Oskar, Klostergatan 14. www.hotelloskar.se. Öppet vardagar kl. 7-20, lördag kl. 8-18 och söndag kl. 8-15.

 

 

Rauhrackel öppnar i Les Halles regi

Rauhrackel

Les Halles har tagit över den klassiska restaurangen Rauhrackel på Stora Algatan i Lund, och slår upp portarna måndag 18 augusti. ”Rauhrackel är institution i Lund. Vår bratwurst och vår öl är lika självklara som sången på universitetshuset trappa eller sprintträning på Sankt Hans backar. Österrikiska Rauhrackel är en välbekant sagofigur som man skrämde barn med när de inte ville äta. Lunds Rauhrackel är en gemytlig restaurang och bar med allt som behövs för en äkta tyrolisk middag.” skriver Les Halles på Facebook.

Raurackel, Stora Algatan 5, Lund. tel. 046-14 37 27. http://rauhrackel.se/ Öppet måndag-torsdag kl. 17-00. fredag-lördag kl. 17-01.

 

Provsmakning av skånsk Calvados

Two glasses of brandy

Terrin & Vin anordnar, i samarbete med Skånska Spritfabriken, provsmakning av skånsk calvados när den är som allra bäst. Lär dig mer om äpplets väg från frukt till dryck. Prova Äppelbrandy, Pommeau och Äppelbrännvin gjorda på äpplen från Skåne och njut av goda tillbehör. Provningen avslutas med mat och vin.

Lördagen den 18:e oktober kl 18.00. Biljetter finns på Biljettbyrån inne på Turistbyrån. Pris: 395 kr/person.

Konstkväll Lund 18 oktober kl. 17-22

konstkvall-lundcity

Konstkväll Lund är ett fantastiskt tillfälle att ta del av stadens rika och varierande konstutbud på en och samma kväll. Lunds gallerier och konstinstitutioner håller kvällsöppet och erbjuder ett fullspäckat program med guidade visningar, skapande verkstäder, spännande föredrag, ljusinstallation, filmvisning, körsång och många oväntade möten! Kvällen sammanfaller med Lund Choral Festivals sista dag, och många deltagande verksamheter har även konserter i sina lokaler. Programmet hittar du här!  facebook/konstkvall

Lunds Lucia 2014 sökes

Lunds_lucia_affisch

Luciakandidaterna skall ha erfarenhet av körsång, fyllt 17 år samt studera, arbeta eller bo i Lunds kommun. Senast den 10 oktober behöver vi din anmälan! Uppge namn, ålder, telefonnummer samt e-postadress i din anmälan och skicka via mail till lucia@lundcity.se eller per post till Lund Citysamverkan, Box 1649, 221 01 Lund.

Fantastisk FilmFestival 25 september- 4 oktober

image

Varje år sätter festivalen fokus på olika regissörer, intressanta filmländer och och specifika teman Festivalen håller på i 10 dagar och bjuder på mer än 100 filmer! Bara premiärfilmer och med en hel mängd internationella gäster.

Länk till program och mer information.

Långhelg 4-5 oktober

Program lördag 4 oktober kl. 12-16

spontankoren-350

Djur i City, där Lunds Djursjukhus har veterinär på plats och visar rehabträning för hundar, hälsokost och tillbehör för såväl hund som katt. Du får också lära dig att borsta tänderna på din katt! Du får träffa familjen Nyman som berättar om hur det är att leva med diabetes och diabeteshunden Molly och du får träffa familjehunden Humlan.

Lunds Djursjukhus bjuder alla fyrbenta vänner på Hotdogs och Agria informerar om viktiga försäkringar. Ömer och hunden Pitch bjuder på Frisbeeuppvisning.

Spontankören underhåller på olika platser i City. Butiker i Lund City håller öppet kl. 10-16.

Program söndag 5 oktober kl. 12-16

djungelbandet-350

  • kl 12-14 Kaninhoppning och ponnyridning med 4H-Gården på Gunnesbo.
  • kl 13-15 Dansuppvisning, ansiktsmålning och prova på dans med LL Dance studio
  • kl 14 Djungelbandet underhåller
  • LL dance studio bjuder på dansuppvisning och Flashmob på stan!
  • Insamling i samarbete med Rosa Hoppet.
  • Vi bjuder på kaffe från Lexis kaffevagn.

Butiker i Lund City håller öppet kl. 12-16

Guidade turer i Lund

lundcity-stadsvandring-1

Lunds Turistbyrå arrangerar under sommaren mycket populära guidade turer på en lång rad olika teman i centrala Lund. Begränsat antal platser som bokas genom Turistbyrån.

Nöden i Lund med Lars Lundberg: 24 september

Skordef_Lokalt_80X88_18.9.14_ok.indd

I helgen anordnas skördefest i Stadsparken. Närmare femtio aktörer deltar; matproducenter som Glorias  Äppelgård, Brödlabbet, Djurröds gård, Hvens gestost, Åhus frukt och bär, Södra Rörums sambruk och flera houngsproducenter liksom musiker, Lunds Natur och Parkkontor, Naturrum Skrylle, odlingskollektiv och många andra. Det finns möjlighet att göra must av egna medhavda äpplen och mycket annat.

Program för skördefesten
Länk till förteckning över deltagare

Kulturnatten-hel-bannerbild

Lördag 20 september: Kulturnatt i Lund

Kulturnatten är en unik kulturmanifestation då hela centrala Lund fylls med kultur långt in på natten. Programmet omfattar i år 365 punkter och det mesta är gratis. Kulturnatten samordnas av kommunen men består av ett åttiotal olika arrangörer vars enorma engagemang bidrar till det omfattande utbudet och den stora mångfalden. I år arrangeras Kulturnatten för trettionde gången och vi ser fram emot en speciellt händelserik och festlig kväll.

Program för Kulturnatten hittar du här!

The Color Run 20 september

pic061

På två år har The Color Run blivit ett världsomspännande fenomen, med över en miljon festliga löpare i över 30 länder. I samband med Kulturnatten 20 september kommer the Color run till Lund. The Color Run är både ett lopp och en fest som bejakar glädje, hälsa och kreativitet. The Color run är ett lopp utan tidtagning där tusentals löpare blir överösta av färgpulver vid varje passerad kilometer. När du passerat mållinjen fortsätter festen i ett sant fyrverkeri av färger och musik. Färgkanoner står klara att bombardera löparna med alla tänkbara färgkombinationer. Anmäla dig här!

Oresund Electric Car Rally 21 september

OECR_2013_lundcity

Missa inte årets hetaste rally för elbilar. Oresund Electric Car Rally, OECR, är en tvådagarstävling i två länder för elbilar och hybrider. Alla företag, organisationer och privatpersoner med tillgång till elbil eller laddhybrid är välkomna att köra. Evenemanget har genom åren utvecklats till en unik mötesplats för elbilsutvecklingen i Sverige och Danmark.

Rallyt börjar i Köpenhamn lördag 20 september och går via Helsingör till Helsingborg. I Helsingborg laddas bilarna över natten och startar sedan igen på söndagen kl. 9. Kl. 12-14 gör bilarna ett uppehåll på Mårtenstorget i Lund innan de kör i mål vid Malmö Arena i Hyllie.

Långhelg 6-7 september

langhelg-6-september

I helgen är det långhelg igen med söndagsöppna butiker kl. 12-16 och aktiviteter på stan.

Nyfiken på vetenskap? Handelsföreningen har bjudit ner Vattenhallen Science Center LTH till Stortorget under söndagen och de visar roliga och spännande experiment för alla stora och små! Dessutom bjuds det på kaffe från Lexis kaffecykel.

kaffecykel-lundcity

Gratis parkering i Lund city söndag kl. 9.00-24.00

Under långhelgerna är det gratis parkering i hela centrala Lund söndagar kl. 9.00-24.00: inom det blåmarkerade området även på torg och i de angivna parkeringshusen. Se länk till pdf-karta!

Guided Tours in English at Kulturen

 

Kulturen is an open-air museum with unique houses and environments for you to explore and marvel at. Here you find houses from both the city and the countryside, ranging from a medieval house to a working home from the 1930´s. This gives you great insight into the development of rural and city dwellings over nearly a 700-year period! Tour guide Olle Ekström will take you on a general tour. All weekdays until August 29 at 15.00. The tour is included in the entrance fee.

Lund Comedy Festival 27-30 augusti

lund-comedy-festival

Lund Comedy Festival firar i år femårsjubileum, och växlar upp ytterligare. Totalt medverkar ett par hundra artister – många av landets mest folkkära och populära men också nya talanger och flera internationella stjärnkomiker. En del av dem förlägger sina premiärer här, andra testar sitt material och många kör specialsydda varianter av sina ordinarie shower. Gemensamt för dem alla är att de gärna kommer tillbaka till festivalen inte minst på grund av den fantastiska publiken som brukar hänga här. Så kom du också!

Program
Artister
Biljetter

Gå på upptäcksfärd i Domkyrkan

T.o.m. 31 augusti erbjuds guidade visningar av Domkyrkan varje dag mellan kl. 11 och 12. Visningen börjar i Domkyrkoforum!

Guidade turer i Lund

lundcity-stadsvandring-1

Lunds Turistbyrå arrangerar under sommaren mycket populära guidade turer på en lång rad olika teman i centrala Lund. Här är några exempel – en fullständig lista med tider finns på Lunds Turistbyrås hemsida. Begränsat antal platser som bokas genom Turistbyrån.

Bakgårdar i Strindbergs fotspår med Lars Lundberg
27 augusti kl. 18.15-19.45

Lunds bakgårdar med Lars Lundberg
3 september och 17 september kl. 18.15-19.45

Nöden i Lund med Lars Lundberg
10 september, 24 september

Spöken och underligheter med Jaques Schultze
28 augusti kl. 18.00-19.30

Lundabor på Östra kyrkogården med Jaques Schultze
27 augusti kl. 18.00-19.30

Smultronställen i Lund med Lars Lundberg
28 augusti kl. 18.15-19.45

Stickaftnar på Tant Hulda Vintage

stickafton_till_Lundcity

Vill du komma igång med stickning och virkning, eller bara träffa andra med samma intresse och arbeta en stund tillsammans? Tant Hulda Vintage andordnar stickaftnar onsdagar jämna veckor, i butiken på Stora Gråbrödersgatan 12. Föranmälan krävs till varje tillfälle, då antalet platser är begränsat. Anmäl dig genom att skicka ett mail till info@tanthulda.se eller besök butiken!

LKH_Goshka_Macugas _MG_1294

Lunds Konsthall: 14 juni-31 augusti pågår utställningen ”Tala till publiken: Goshka Macugas gobelänger”. För första gången visas Goshka Macugas monumentala bildvävnader från 2009-2012 i en och samma utställning. I samarbete med anrika flamländska väverier har konstnären skapat storskaliga gobelänger där konstnärens egen bildvärld, tankar och referenser, vävs samman med aktuella händelser från omvärlden. Tekniken knyter an till äldre bildtraditioner, som föregår fotografiet, där hantverk fungerar som berättande nyhetsbilder. Till utställningen hör även ett arkiv och ett filmprogram, båda skapade av konstnären. Dessutom har ett nytt verk producerats speciellt för Lunds konsthall.

Pretty Flowers 

Den nyöppnade blomsterbutiken Pretty Flowers på Bantorget 6 drivs av Johanna Tsilkos, som med mångårig erfarenhet som florist nu slår upp portarna till sin första egna butik. Johanna skapar storslagna blomsterarrangemang med en alldeles egen karaktär. Passionen och engagemanget för blommor, stora gröna blad och andra naturmaterial går inte att ta miste på. Förutom vackra buketter med stor volym och många dimensioner finns här snittblommor, krukväxter, kryddor, olivträd, camlior och mycket annat.

Pretty Flowers, Bantorget 6. tel. 046-270 06 26. Öppet vardagar kl. 10-18, lördag kl. 10-15.

 

”A special moment” i Lunds Domkyrka

a-special-moment


Liturgisk – musikalisk – konstnärlig händelse i Lunds domkyrkas krypta måndagen den 25 augusti 2014 kl 18.00;

5 x Ave Maria av Caccini, Schubert, Verdi, Bach-Gounod, Mässa, Skulptur

Sång Ellinor Schüller, Konstnär Karin Wiberg, Musiker Stefan Ekblad och Präst Lena Sjöstrand.

Gå på upptäcksfärd i Domkyrkan

I sommar hittar du mer än Jätten Finn i Domkyrkans krypta; skulptören Karin Wiberg visar utställningen Ögonblick – Moments fram till den 25 augusti.

T.o.m. 31 augusti erbjuds guidade visningar av Domkyrkan varje dag mellan kl. 11 och 12. Visningen börjar i Domkyrkoforum!

Lund on Foot – City Walk with the Tourist Office

sommarlund-lundcity

Lund Tourist Office welcomes you to a personal guided tour of Lund, held in English. The city walk will tell you shortly about the city’s main attractions. The tour takes place all weekdays until August 15, at 11.00-11.45. Tickets are 20 sek and are sold at the Tourist Office.

Försäljning av växter i Botaniska trädgården

 botan-vaxtforsaljning

Botaniska trädgården säljer sitt överskott av växter till låga priser. Den här veckan håller butiken vid växthusen öppet tisdag – fredag kl. 11-15.
Botaniska trädgården är öppen alla dagar kl. 06.00-21.30.

Sommarlund June 14 – August 10

sommarlund

Sommarlund offers hundreds of cultural events and activities in Lund during the summer – music, theater, literature, art and workshops for every age. Almost everything is for free, and takes place outdoors.

Link to the program in English (pdf)

Universitetshuset håller öppet

Lundcity-Lund-universitet

Passa på att besöka det vackra Universitetshuset då det är öppet för allmänheten under sommaren, vardagar kl. 14-16 t.o.m. 8 augusti.

Universitetshuset, Universitetsplatsen, Lund. Vardagar kl. 14-16 t.o.m. 8 augusti.

press_hund

Konstföreningen Aura Krognoshuset 5 juli – 3 augusti
Owe Gustafson, 5 juli-3 augusti. Mårtenstorget. Öppet onsdag-fredag kl. 12-17, lördag kl. 12-16, söndag kl. 13-16.

Under utställningen med konstnären och illustratören Owe Gustafson, känd för barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, hålls gratis bildverkstäder för barn i åldrarna 4-8 år.

Varje fredag och lördag under utställningens gång, med början klockan 11.45 fredagen den 11 juli, kommer konstnären Charlotte Walentin att skapa tillsammans med barnen med utgångspunkt i Owe Gustafsons bildvärld. Anmälan sker per mail, först till kvarn gäller.

Smaka på Saluhallen

smakapuff2

Följ med guiden Jacques Schultze på en kulinarisk rundtur inne i Lunds äldsta mötesplats för matälskare – Saluhallen! Träffa alla handlare i Saluhallen, smaka på deras delikatesser och ta del av Saluhallens historia. Det kommer att berättas roliga anekdoter kring huset, maten, traditionerna och dessutom ges lite tips och trix. De guidade turerna är så populära att det nu tillkommit ytterligare datum under våren!

Biljetter köps på Biljettbyrån inne på Lunds Turistbyrå, Botulfsgatan. tel. 046-13 14 15 och kostar 149 kr.

Tisdag 22/7 kl. 15.30-17.30

Niklas Strömstedt, Eric Bazilian & Harmony Montclair

niklas-stromstedt

Sommarlund återkommer till Maryhills vackra trädgård på Kävlingevägen i Lund. Efter två konserter med Ale Möllers Trio respektive Sarah Dawn Finder, är det 28 juli dags för en av landets mest folkkära artister, Niklas Strömstedt, som inlett ett musikaliskt samarbete med den framgångsrike låtskrivaren och tidigare The Hooters-medlemmen Eric Bazilian samt singer/songwriter Harmony Montclair från USA. Vi garanterar en skön stämsång i akustisk tappning under det gröna lövverket.

Medhavd mat eller dryck är inte tillåten. Servering finns på plats. Ståplats. Inga sittplatser finns. Biljetter köper du här!

Maryhill, Kävlingevägen 18, Lund.

 

Sommarkonserter på Maryhill

niklas-stromstedt

Sommarlund återkommer till Maryhills vackra trädgård och första konserten blir den 7 juli med Ale Möller Trio, följt av:

10 juli, Sarah Dawn Finder: I sommar åker en av landets mest älskade sångerskor ut på en liten turné med personliga spelningar på intima scener. Hon bjuder på en avskalad akustisk sättning tillsammans med en trio och spela sina största hits och blanda både nytt och gammalt material.

28 juli, Niklas Strömstedt och Eric Bazilian: En av landets mest folkkära artister, Niclas Strömstedt, har inlett ett musikaliskt samarbete med den framgångsrike låtskrivaren och tidigare The Hooters-medlemmen Eric Bazilian samt singer/songwriter Harmony Montclair från USA. Vi garanterar en skön stämsång i akustisk tappning under det gröna lövverket.

Medhavd mat eller dryck är inte tillåten. Servering finns på plats. Ståplats. Inga sittplatser finns. Biljetter köper du här!

Maryhill, Kävlingevägen 18, Lund.

Bantorget 9

Fin recension av restaurang Bantorget 9 i Nöjesguiden, 30 april!

Bantorget 9, Bantorget, Lund. tel. 046-30 39 99 www.bantorget9.se

ahlgrens-mjukglass

Petersborg –  skånskt mathantverk i Saluhallen

 lundcity-petersborg

I Saluhallen har Petersborg just slagit upp portarna. Med ett brett sortiment av närproducerat mathantverk är ambitionen att flytta gårdsbutiken till staden, och öppna portarna till österlenskt och skånskt mathantverk för lundaborna. I butiken finns förutom den egna prisbelönta senapen även sylt, marmelad, chutney, pickles, äppelmust, saft, rapsolja, vinäger, kryddor, honung, gelé och mycket mer från lokala skånska leverantörer. Petersborgs gård driver även gårdsbutik på den egna gården där man bl.a. odlar och förädlar senapsfrö till sina tretton olika sorters senap. Petersborg är certifierade mathantverkare.

Petersborg,  Saluhallen, Mårtenstorget 1. Öppet måndag-onsdag kl. 10-18, torsdag-fredag kl. 10-19, lördag kl. 9.30-15.00.

 

Midsommarfirande på Kulturen

Fredag 20 juni firas traditionsenligt midsommar på Kulturen. Midsommarstången kläs med början kl. 12, sedan blir det dans runt stången kl. 13, 14 och 15.
Kl. 14.30 är det uppvisning med Lunds studenters folkdanslag vid dansbanan. Fika i Kulturens eget café, ta med egen picknick eller köp midsommarmat på plats!

Bilder från Lundakarnevalen 16-18 maj

Öppen visning av Botaniska trädgården

Botans botanister visar och berättar om vad som blommar ute i trädgården torsdag 12 juni kl. 12.15-13.00. Samling framför växthusen, ingen föranmälan. Kostnad: 40 kr/person. Betalas på plats innan visningen startar.

Botaniska trädgården, Östra Mårtensgatan.

Restaurang VED öppnar på Mårtenstorget

lundcity-VED-miljobild

I dagarna öppnar VED i klassiska restauranglokaler på Mårtenstorget i Lund. VED är en restaurang & cocktailbar där vedugnen står i fokus. Från köket kommer en modern rustik meny bestående av mellanrätter baserade på säsongens bästa råvaror, i största möjliga mån närproducerade. Lunch och middag kan även avnjutas på den härliga uteserveringen.

Ved, Mårtenstorget 3. Bordsbokning tel. 046-15 76 46. www.restaurangved.se

Långhelg 31 maj – 1 juni

Långhelg är en satsning från Handelsföreningen med lördags- och söndagsöppet den första helgen i varje månad, med massor av aktiviteter i stan. Söndag är det även gratis i parkering kl. 9-24 – se karta nedan!

Lördag 31 maj Musik i hjärtat av Lund

lundcity-SafeSoundNom lundcity-joe spinachis

Scen på Stortorget.

kl. 11.45 Musikalisk överraskning.
kl. 12.00 Pros & Cons, en av Sveriges finaste vokalgrupper
kl. 14.00 Joe Spinachi spelar bluesdoftande swing

Söndag 1 juni Barnens dag

lundcity-tuva-o-tuta lundcity-Ljusinda

Stortorget kl. 11-16. Tuva och Tuta leker och skojar med barnen.
Barnunderhållning med Ljusinda och Tomteorkestern.
Uppvisning och prova på med Lunds Karateklubb.
Sandlåda för de  minsta.
Handelsföreningen bjuder på glass och juice!

Gratis parkering i Lund City söndag 1 juni!

parkeringskarta_färg_140520

Under de av Handelsföreningen arrangerade långhelgerna kommer det framöver att vara gratis att parkera i Lund City på söndagarna, närmast söndag 1 juni.

Länk till kartan ovan i pdf-format – blåmarkerat område visar var det är gratis att parkera!

Guidade turer i Lund

lundcity-stadsvandring-1

Lunds Turistbyrå arrangerar under sommaren mycket populära guidade turer på en lång rad olika teman i centrala Lund. Här är några exempel – en fullständig lista med tider finns på Lunds Turistbyrås hemsida. Begränsat antal platser som bokas genom Turistbyrån.

Bakgårdar i Strindbergs fotspår med Lars Lundberg
2 juli, 16 juli, 13 augusti och 27 augusti kl. 18.15-19.45

Lunds bakgårdar med Lars Lundberg
25 juni, 9 juli, 6 augusti, 20 augusti, 3 september och 17 september kl. 18.15-19.45

Stadsvandring med Lars Lundberg
22 juni, 7 juli, 21 juli, 4 augusti och 18 augusti kl. 18.15.19.45

Det medeltida Lund med Lars Lundberg
24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augusti och 19 augusti kl. 18.15-19.45

Lundabor på Norra kyrkogården med Jaques Schultze
25 juni, 9 juli, 23 juli, 6 augusti och 20 augusti kl. 18.00-19.30

Nöden i Lund med Lars Lundberg
26 juni, 10 juli, 24 juli, 7 augusti, 21 augusti, 10 september, 24 september

Spöken och underligheter med Jaques Schultze
26 juni, 3 juli, 10 juli, 17 juli, 24 juli, 31 juli, 7 augusti, 14 augusti, 21 augusti och 28 augusti kl. 18.00-19.30

Konst på stan med Lars Lundberg
30 juni, 14 juli, 28 juli, 11 augusti och 25 augusti kl. 18.15-19-45

Slaget vid Lund till fots med Lars Lundberg
1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augusti och 26 augusti kl. 18.15-19.45

Lundabor på Östra kyrkogården med Jaques Schultze
2 juli, 16 juli, 30 juli, 13 augusti och 27 augusti kl. 18.00-19.30

Smultronställen i Lund med Lars Lundberg
3 juli, 17 juli, 31 juli, 14 augusti och 28 augusti kl. 18.15-19.45

Årets Lundaköpman 2013 – Sven Petter Hovelius

sven-petter-hovelius

Årets Lundaköpman 2013 blev Sven Petter Hovelius som driver Lexis Papper och Lexis Universitetsbokhandel. Motiveringen lyder ”Med gedigen erfarenhet, kvalitet och miljökänsla driver Sven Petter sin verksamhet. Han har utvecklat en innovativ ledning som satsar på hållbarhet, stil, kvalitet och utveckling av Lexis Universitetsbokhandel, webbutik och sedan i höstas nyöppnade Lexis Papper på Stora Gråbrödersgatan. Kunskap och god service är utmärkande drag och prioriterat i Lexis koncept. Det utgör ett gedige