Visfestival 27-28 juli

visfestival_2016

Visfestivalen i Lund bjuder varje sommar på de främsta svenska och danska visartisterna i ett småskaligt och intimt arrangemang med stor närhet mellan artister och publik. Magiska helkvällar i uteserveringen på Kulturkrogen, framför Kulturen, med det allra bästa ur den svenska visan, alltid kryddat med inslag i toppklass ur den danska visan!

ONSDAG 27 JULI 2016
Anne Linnet (DK) musikere, forfatter, sangskriver, Ola Magnell, Nomader med Hjemve (DK), Frans Haraldsen, Hillevi Thüring, förra årets vinnare av vis-tävlingen Peter & Viktor.

TORSDAG 28 JULI 2016
Py Bäckman och Janne Bark, Cajsastina Åkerström, Loke Nyberg, Petra Haraldson Trio, Emilia Glugg

 

Guidade turer i Lund

Lundagård lundcity.se

Under sommaren arrangeras guidade turer i Lund på många olika teman, ledda av erfarna och mycket uppskattade guider. Domkyrkan visas varje dag kl 11 på svenska och kl 14 på engelska. ”Nöden i Lund”, ”Lunds bakgårdar”, ”Lundabor på Norra kyrkogården”, ”Spöken och underligheter” och ”Lundakvinnor med attityd” är bara några exempel. Besök visitlunds evenemangskalender för uppgifter om datum och klockslag för de olika arrangemangen.

 

Bioterrassen på Mejeriet

Bioterrassen Mejeriet

Mejeriet har Sveriges vackraste utomhusbio på sin terrass. När solen går ner bakom Stadsparken rullar maskinisten igång projektorn och kvällens lugn ackompanjerar filmen in i sommarnatten. Folkets Bio (Kino & Södran) väljer filmerna och lovar spännande förhandsvisningar och efterlängtade repriser: det brukar bli magiskt.

Restaurang och bar: 18.00, filmer börjar ca 22.00 – när det är tillräckligt mörkt! Fri entré!

26 juli Den unge Zlatan
2 augusti Trasdockan
9 augusti Julieta

 

Surf Shack öppnar i Saluhallen

Surf shack

Vi önskar Surf Shack varmt välkomna till Lund! Från och med början av augusti finns Surf Shack i Les Halles tidigare lokal i Saluhallen. Surf shacks hemsida hittar du här, varifrån vi också lånat bilden.

 

Sommarlund: Hela Lund. Hela sommaren.

Sommarlund erbjuder hundratals olika kulturupplevelser för barn, unga och vuxna i Lunds kommun under sommaren. Nästan allting är gratis och det mesta sker utomhus på ett stort antal spelplatser i centrum, stadsdelarna och byarna. Utbudet har en stor spännvid mellan det breda och det smala, det lokala, nationella och internationella – musik, scenkonst, litteratur, konst samt workshops och prova-på-aktiviteter.

Här hittar du program för årets Sommarlund som äger rum 16 juni-11 augusti.

 

Lund Comedy Festival 31/8-3/9

Lund Comedy Festival

Nu hittar ni biljetter till över 80 föreställningar på Lund Comedy Festival 2016. Varmt välkomna till Nordens största humorfest, 31/8-3/9!

Biljetter hittar du här!

 

Guidade visningar i Botan

botan-50525b

Följ händelserna under året i Botaniska Trädgården genom de öppna visningar med ett aktuellt tema som äger rum första onsdagen varje månad. Visningarna leds av Botans botanister. Biljetten kostar 50 kr och köps i butiken i växthuset samma dag innan visningen. Ingen föranmälan. Visningarna sker utomhus om inte annat anges. Samling vid växthusen.

3 augusti Dahlior och pelargoner – favoriter från förr
7 september Chili – liten men stark!
5 oktober Grönsaker och frukt – nyttigt i köksträdgården
2 november Hur gör växterna inför vintern?
7 december Grönt till jul

 

Café Botan

Café Botan

Café Botan i Botaniska trädgården har öppet alla dagar kl. 11-18 och serverar Patisseriets sallader, smörgåsar och bakverk.

 

Pretty Flowers, Bantorget

Pretty Flowers
Med den här fantastiska buketten kammade Johanna Tsilkos från Pretty Flowers hem första priset i Fredriksdals tävling på temat ”Rosor i bukett” i samband med Rosdagarna. Buketten är gjord av trädgårdsblommor och Johanna beskriver doften som ”bedövande”.

Pretty Flowers, Bantorget, Lund. öppet måndag-fredag kl. 10-18, lördag kl. 10-15.

 

Guidad visning i Saluhallen

saluhallen-visning

I Lunds Saluhall hittar du allt från närodlade råvaror till exotiska delikatesser. På en guidad rundvandring får du höra mer om Saluhallens historia, om maten och om traditionerna. Träffa handlarna i en inspirerande miljö som tilltalar alla sinnen! Välkommen till ett besök med mersmak!

Träffpunkt framför rulltrappan i Saluhallen!  Fredag 19 augusti kl. 10.00-10.45 på engelska/tyska & kl. 11.00-11.45 på svenska.

Butikerna i Saluhallen har öppet måndag-onsdag kl. 10-18, torsdag och fredag kl. 10-19, lördag kl. 10-16 förutom Systembolaget som stänger kl. 15 på lördagar. Restaurangerna har öppet: Malmstens Fisk, Shiraz, Terrin & Vin, Alfredo: måndag-onsdag kl. 11-18, torsdag kl. 11-19, fredag och lördag kl. 11-22. Grill och Meze har öppet kl. 11-23 måndag-torsdag, och kl. 11-24 fredag och lördag.

 

Sommareftermiddag i Lundagård

Lundagård lundcity

 

CO Hultén ”Sena Arbeten”

eko15-385x450

Förra året dog den framstående och banbrytande konstnären CO Hultén. Innan dess hann han vara involverad i det som skulle bli hans sista utställning, ”Sena Arbeten (1990-2005)” som visas på Krognoshuset från och med lördag 2 juli. Utställningen är en posthum jubileumsutställning, CO Hultén skulle ha fyllt hundra år i år, men vi vill inte se den som en nostalgisk minnesutställning. Tvärtom fortsatte Hultén under sina sista aktiva år sitt rastlösa experimenterande, och han sökte både nya metoder och arbetssätt. Krognoshuset är oerhört stolta över att kunna visa den sista utställning som CO Hultén själv var en aktiv del av, i samma hus som han hade sin allra första galleriutställning 1948.

Krognoshuset, Mårtenstorget. Öppet onsdag-söndag kl. 12-17. www.krognoshuset.se

 

Pettson och Findus på Kulturen

Pettson och Findus på Kulturen

Kulturen har öppnat en ny lekutställning! Den här gången är det Sven Nordqvists barnboksfigurer Pettson och Findus värld som byggts upp. När man kliver in i utställningen kommer man in på Pettsons gård, med hönshus, snickarbod, utedass och förstås huset där han bor tillsammans med katten Findus. I hagen utanför går grannens tjur, som är en viktig karaktär i boken Pannkakstårtan. I sjön ligger ekan som Pettson och Findus tar en fisketur med i boken Stackars Pettson. Lite här och var ser man mucklor, de små varelserna som Findus leker och pratar med. Det blir en rolig utmaning för barnen att försöka hitta alla mucklor.

Sven Nordqvist har också gjort en stor målning speciellt för utställningen, ett landskap som blir en härlig bakgrund till de uppbyggda miljöerna. Den stora nya bilden är full av kluriga detaljer, precis som vi är vana vid från Pettson och Findus-böckerna.

Utställningen pågår till september 2017.

 

Vinnaren av Årets Bartender

Mat & Destillat

Hjärtliga gratulationer till Fredrik Lundegård från Mat & Destillat som van Årets Bartender 2016 och därmed representerar Sverige i VM i Tokyo! Fredrik vann i den stora klassiska klassen med hjälp av sin drink Tic toc termeric med svensk björksprit, punsch, hemmagjord lag på gurkmeja, citron och japansk peppar samt svensk chilivodka.

 

Whiteguide 2016

Hjärtliga gratulationer till Mat & Destillat som i årets White Guide får högst betyg av Lunds restauranger och tillsammans med Vendels Matrum placerar sig i kategorin ”Mycket god klass”.

I ”God klass” återfinns Bantorget 9, Klostergatans fisk, Les Halles och Grand Hotel medan Ihsiri, Klostergatans Vin & Delikatess, M.E.A.T och Toyo får ett omnämnande under ”Också ett bra ställe”. Bland Lund caféer återfinns Skt Jakobs stenugnsbageri, Patisseriet, Love Coffee Roasters och Inkognito i Whiteguide.

 

Butikernas öppettider i Lund City

De flesta butiker i centrala Lund har öppet kl. 10-18 på vardagar och kl. 10-15 på lördagar. Många butiker har även öppet till kl. 19 på vardagar och till kl. 16 på lördagar. Omkring 150 butiker, gallerier, caféer och restauranger har söndagsöppet, vanligast kl. 12-16. För respektive butiks öppettider se under fliken ”Handla”!

 

Lunds Turistbyrå

Lunds Turistbyrå

På Lunds Turistbyrå kan du få information om Lund, Skåne, Sverige och Danmark. Den kunniga personalen tipsar gärna om evenemang och utflykter och hjälper till med bokning av guider, vandringar, hotell med mera. På Turistbyrån finns även ett blandat utbud av souvenirer, kartor och böcker. I samma lokaler finns Biljettbyrån.

Lunds Turistbyrå och Biljettbyrån, Botulfsgatan 1a. Öppet vardagar kl. 10-18 och lördagar kl. 10-14.

 

Projektet lundcity.se

På www.lundcity.se hittar du enkelt allting du söker i Lund. Närmare 600 butiker, restauranger, caféer, hantverkare, hotell och banker verksamma i centrala Lund finns presenterade med kontaktuppgifter, öppettider och läge markerat på en Google-karta.

Här finns också möjlighet att köpa presentkortet Lund City, ett VISA-kort som kan användas för att betala i alla anslutna butiker i Lund City.

Därutöver finns här information om att parkera i Lund och fördelarna med att använda Parksters app för att hitta och betala för parkering, samt ett urval av de fantastiska besöksmål som gör Lund till något alldeles unikt.

Bakom hemsidan står Lunds Citysamverkan; en sammanslutning av Fastighetsägarna Lund City, Handelsföreningen och Lunds kommun. Läs mer här.

Vi är mycket tacksamma för hjälp med att hålla sidan aktuell. Om du ser något som behöver uppdateras eller vill komma med tips: maila till info@lundcity.se.