Den Gamla Bokens Dagar

Antikvarisk bokmässa med antikvariat, bokförlag och bokbindare i Stadshallen fredag kl. 16-19 och lördag kl. 10-16. Fri entré! Information om utställare m.m. hittar du på www.bokhistoriska.se.

 

Raw food house besöker Café Landgren

Café Landgren

Måndagen den 24 oktober kommer den prisbelönta kocken Linda Persson från Raw Food House till Café Landgren mellan kl 11.00 och 15.00.

Välkomna att provsmaka härliga hälsosamma rätter som thaisallad, grön smoothie, chiagröt och läckra råa desserter. Linda kommer även ha med sig sin receptsamling ”Rå mat” som du kan få köpa signerad till rabatterat pris, 299 kr.
Dagen till ära har vi dessutom specialpris på thaisalladen som ni då får för endast 79 kr! (Ord. pris 99 kr). All raw food är ekologisk, glutenfri, laktosfri, vegansk och utan raffinerat socker eller andra konstgjorda tillsatsämnen. 🍀 Dela gärna och ta med er nära & kära så ses vi då! ❤️

 

Påvens besök i Lund

Måndagen den 31 oktober kommer påve Franciskus till Lund när Vatikanen och Lutherska världsförbundet uppmärksammar reformationens 500-årsminne i domkyrkan. Gudstjänsten i Lunds domkyrka kommer att sändas i Sveriges television och visas på storbildsskärm på Stortorget i Lund kl. 14.30.

Stora delar av Lunds innerstad är helt avstängt för trafik redan från fredag 28 oktober. Det skapar en unik miljö i Lund utan vare sig bussar eller bilar, där du under helgen bäst tar dig fram till fots. Rekommenderade öppettider för butiker är lördag kl. 10-16 och söndag kl. 12-16. På Lunds kommuns hemsida hittar du exakt information om trafik och tillgänglighet 28-31 oktober.

 

Lund Choral Festival 17-23/10

sjunggung

2016 firar Lund Choral Festival 10 år! Jubileet till ära kommer världens bästa vokalgrupp till Lund – fabulösa Swingle Singers! Gruppen ger två konserter under körfestivalen så att så många som möjligt ska få chansen till en oförglömlig musikalisk upplevelse – ta den!

Annat ur programmet: Tjeckiska Filharmonins barnkör, amerikanska Grammyvinnande Roomful of Teeth, Galakonserten med flera hundra sångare i Galakören, Nils Landgren och Viktoria Tolstoy under ledning av Robert Sund; gruppen Andetag, barnens eget SjungGung med Oscar Zia och Molly Pettersson Hammar, samt ett exklusivt gästspel av Malmö Operakör, Operaorkester och solister som avslutar Lund Choral Festival med Verdis magnifika Requiem i Allhelgonakyrkan. Därutöver, som vanligt, ett stort antal körer ur vårt eget lokala körliv! Fullständigt program hittar du här.

 

Fototävling #matstadenlund

citysamverkan-halla-161012-insta

Välkommen med ditt bidrag till Citysamverkans och tidningen Hallås gemensamma fototävling! Tävlingen kommer att ha olika månadsteman och i vinstpotten finns Lund Citys Presentkort som gäller i citybutikerna.

Första pris: 1000 kr. 2:a, 3:e och 4:e pris: 300 kr.

Temat för oktober månads tävling är ”Matstaden Lund”.

I Hallå som utkommer 26/10 publicerar vi tio finalister bland vilka en jury sedan kommer att utse månadens vinnare. Så här deltar du i tävlingen: Följ handelsforeningen.lundcity på Instagram och tagga ditt inlägg med #matstadenlund senast fredag 21 oktober! Som deltagare godkänner du att ditt bidrag publiceras i Citysamverkans olika kanaler samt i tidningen Hallå med hänvisning till ditt kontonamn på Instagram.

 

Matnatten Lund 28 oktober

Matnatten Lund

Populärt, folkligt och hög gastronomi på gatunivå. Smaka och upplev Lunds restauranger. Matnatten är en del av Malmö Älskar Mat och vi är glada att i år kunna utöka matnatten och göra en egen runda för Lund. Följande restauranger står som värdar denna kväll: M.E.A.T, Toyo, Klostergatans Vin & Delikatess, Klostergatans Fisk, Grand Hotel i Lund, Restaurang Ved, Restaurang Stadsparken, Bantorget 9, Vendels Matrum, Kulturkrogen.

För att kunna ta del av detta arrangemang krävs att Ni bär en personlig matknapp, som säljs separat, och kommer att kontrolleras på plats. Utrustad med ett klippkort går Ni runt bland deltagande restauranger och erbjuds ett smakprov på årets tema, mat & dryck i kombination. Observera att drycken inte ingår, men köps till om Ni önskar! Totalt ingår 10 smakprov/ klippkort, plus inträde till efterfest.

Mer information om matnatten och var du köper matknappen, hittar du här.

 

Nu blir Lund lite roligare!


Lek & Sak har nyligen slagit upp portarna till den varsamt och vackert renoverade lokalen på Stora Gråbrödersgatan 13, där Lengertz Antikvariat tidigare låg. Här finns leksaker som du inte hittar i vanlig leksakshandel, barnböcker, presenter & kort till kalas och ett stort utbud av nallar och mjuka djur.

Butiken drivs av Kajsa Lindström och Helen Eyrich, båda med en bakgrund på Gleerups barnboksavdelning. Kajsa har också skapat de fantastiska böckerna om Nalla & Björn, och i ett rum i butiken har hon nu sin nalle-ateljé. Några av miljöerna från böckerna finns i butiken i form av tittskåp!

Stora Gråbrödersgatan 13, Lund. Öppet vardagar kl. 10-18 och lördag kl. 10-15.

 

Meat´d Paté

Meat ´d Paté Saluhallen

15 september öppnade den nya restaurangen Meat´d Paté i Saluhallen, mitt emot Malmstens Kök. Det är kockarna Mathias Norlin och Omer Fejzulovski som står bakom restaurangen. Mycket kommer serveras direkt ur grytor och skålar, så kallad ”sharing food”. Självklart används råvaror i säsong och det är utefter råvarorna som menyerna skapas. Alla är välkomna till lunch, kväll som eftermiddag, sitt ner vid borden eller häng i baren och njut av en vällagad paté samtidigt som du passar på att byta några ord med Mathias och Omer. Vill du boka bord eller har andra frågor ring tel. 046-128080.

 

Studentrabatt på Crêperiet

Crêperiet Lund City

Crêperiet på Klostergatan har öppet från tidig morgon till sen kväll, och inleder dagen med att servera en av Lunds absolut trevligaste frukostar. Hit är såväl hotellgäster från de egna hotellen som alla andra är välkomna. Till lunch, fika och middag serveras ett stort utbud med galetter i fokus, och Sveriges kanske största sortiment av fransk cider. På menyn finns även desserter och efterrättscrêpes och här serveras en populär brunch lördag-söndag.

Som student erhåller du 25% rabatt på Crêperiet på vardagar kl. 14-18.

Klostergatan 14, Lund.  www.creperiet.nu  tel. 0723 290 800. Öppet måndag-fredag kl. 7–22, lördag kl. 8-22, söndag kl. 8-20. Köket stänger cirka en timma innan stängning.

 

Lunds Saluhall

saluhallen-visning

Butikerna i Saluhallen har öppet måndag-onsdag kl. 10-18, torsdag och fredag kl. 10-19, lördag kl. 10-16 förutom Systembolaget som stänger kl. 15 på lördagar. Restaurangerna har öppet: Malmstens Fisk, Shiraz, Terrin & Vin, Alfredo: måndag-onsdag kl. 11-18, torsdag kl. 11-19, fredag och lördag kl. 11-22. Grill och Meze har öppet kl. 11-23 måndag-torsdag, och kl. 11-24 fredag och lördag.

 

Guidade visningar i Botan

botan-50525b

Följ händelserna under året i Botaniska Trädgården genom de öppna visningar med ett aktuellt tema som äger rum första onsdagen varje månad. Visningarna leds av Botans botanister. Biljetten kostar 50 kr och köps i butiken i växthuset samma dag innan visningen. Ingen föranmälan. Visningarna sker utomhus om inte annat anges. Samling vid växthusen.

2 november Hur gör växterna inför vintern?
7 december Grönt till jul

 

Pettson och Findus på Kulturen

Pettson och Findus på Kulturen

På Kulturens lekutställning möter du Sven Nordqvists älskade barnboksfigurer Pettson och Findus på Pettsons gård med hönshus, snickarbod och utedass. I hagen utanför går grannens tjur som är en viktig karaktär i boken Pannkakstårtan. I sjön ligger ekan som Pettson och Findus tar en fisketur med i boken Stackars Pettson. Lite här och var ser man mucklor, de små varelserna som Findus leker och pratar med. Det blir en rolig utmaning för barnen att försöka hitta alla mucklor. Sven Nordqvist har också gjort en stor målning speciellt för utställningen, ett landskap som blir en härlig bakgrund till de uppbyggda miljöerna. Den stora nya bilden är full av kluriga detaljer, precis som vi är vana vid från Pettson och Findus-böckerna.

Utställningen pågår till september 2017.

 

Whiteguide 2016

Hjärtliga gratulationer till Mat & Destillat som i årets White Guide får högst betyg av Lunds restauranger och tillsammans med Vendels Matrum placerar sig i kategorin ”Mycket god klass”.

I ”God klass” återfinns Bantorget 9, Klostergatans fisk, Les Halles och Grand Hotel medan Ihsiri, Klostergatans Vin & Delikatess, M.E.A.T och Toyo får ett omnämnande under ”Också ett bra ställe”. Bland Lund caféer återfinns Skt Jakobs stenugnsbageri, Patisseriet, Love Coffee Roasters och Inkognito i Whiteguide.

 

Butikernas öppettider i Lund City

De flesta butiker i centrala Lund har öppet kl. 10-18 på vardagar och kl. 10-15 på lördagar. Många butiker har även öppet till kl. 19 på vardagar och till kl. 16 på lördagar. Omkring 150 butiker, gallerier, caféer och restauranger har söndagsöppet, vanligast kl. 12-16. För respektive butiks öppettider se under fliken ”Handla”!

 

Lunds Turistbyrå

Lunds Turistbyrå

På Lunds Turistbyrå kan du få information om Lund, Skåne, Sverige och Danmark. Den kunniga personalen tipsar gärna om evenemang och utflykter och hjälper till med bokning av guider, vandringar, hotell med mera. På Turistbyrån finns även ett blandat utbud av souvenirer, kartor och böcker. I samma lokaler finns Biljettbyrån.

Lunds Turistbyrå och Biljettbyrån, Botulfsgatan 1a. Öppet vardagar kl. 10-18 och lördagar kl. 10-14.

 

Projektet lundcity.se

På www.lundcity.se hittar du enkelt allting du söker i Lund. Närmare 600 butiker, restauranger, caféer, hantverkare, hotell och banker verksamma i centrala Lund finns presenterade med kontaktuppgifter, öppettider och läge markerat på en Google-karta.

Här finns också möjlighet att köpa presentkortet Lund City, ett VISA-kort som kan användas för att betala i alla anslutna butiker i Lund City.

Därutöver finns här information om att parkera i Lund och fördelarna med att använda Parksters app för att hitta och betala för parkering, samt ett urval av de fantastiska besöksmål som gör Lund till något alldeles unikt.

Bakom hemsidan står Lunds Citysamverkan; en sammanslutning av Fastighetsägarna Lund City, Handelsföreningen och Lunds kommun. Läs mer här.

Vi är mycket tacksamma för hjälp med att hålla sidan aktuell. Om du ser något som behöver uppdateras eller vill komma med tips: maila till info@lundcity.se.